MountainbikeReviews.nl

MountainbikeReviews.nl

Passie voor biken.

Mountainbike Reviews, voor u biken we en testen producten.

Eerste indruk Fouriers HB-MB008 carbon stuur & SM-RA003 stuurpen

ReviewsPosted by Patrick Thu, August 10, 2017 19:58
Vorige week kwam het lichtgewicht carbon Fouriers HB-MB008 stuur binnen samen met de aluminium SM-RA003 stuurpen. Als eerste leggen we het stuur op de keukenweegschaal. Want we zijn wel heel nieuwsgierig wat deze aangeeft.Deze nieuwsgierigheid werd vooral getriggerd na het uitpakken van de het stuur. Dit voelt inderdaad heel licht aan. En de keukenweegschaal liegt er niet om. De naald blijft steken op 183 gram. Niet slecht voor een stuur wat 750 mm breed is. De 70 mm stuurpen wordt afgetikt op 124 gram. Niet alleen ziet het gewicht er goed uit maar met de looks zit het ook wel snor. Een wit met zwart stuur met handige lijntjes mocht je het stuur willen inkorten. Het stuur is zelfs in te korten tot 660 mm. Volgens de huidige maatstaven is dat veel te smal maar de grammenjagers zijn degene die daar het voordeel van in zullen zien.Het stuur laten we zoals het is want deze maat bevalt al een paar jaar prima. Zeker in combinatie met de 70 mm stuurpen.
Tijdens het monteren merk je dat je met carbon bezig bent. Je moet namelijk een stuk rustiger met je sleutels om gaan. 6 Nm op de schroeven is genoeg en een goede momentsleutel is zeker aan te raden. Maar mocht je die niet hebben dan volgt hier een hele korte les natuurkunde.
6 Nm staat in relatie met een gewicht van 600 gram op een buislengte van 1 meter. Dus voor een korte inbussleutel van 10 cm lever je 6000 gram (6 kg) gewicht.
Druk maar eens 6 kg op een keukenweegschaal met twee vingers en je zult zien dat je vingertoppen wit worden van de kracht.

Na de les natuurkunde is het tijd om op pad te gaan.
We gaan voor een rondje Cranendonck waar we redelijk wat singletracks en diverse terreinsoorten tegen komen. De eerste kiezels rollen al snel onder de banden door en het valt op dat er bij het kracht zetten aan een kant nog een beetje flex op het stuur zit. Deze flex zorgt er voor dat kleine trillingen uit het stuur gefilterd worden. Zoals de trillingen van de kiezels waar we nu overheen rijden. Maar zodra je een klein heuveltje hebt en met twee handen aan het stuur trekt merk je ineens de stijfheid. De flex is dan ineens weg en alle kracht die je zet wordt door het stuur doorgevoerd naar je bike. Ook bij het snel omzetten van je bike over de 4 km langen singletrack van "De Vloeten" beweegt de bike lekker vlot. Een combinatie van de juiste onderdelen die met elkaar in balans zijn. Het stuur blijft ook netjes op zijn plaats en is niet verdraaid. Het extra griplaagje wat Fouriers in het midden van de stuurpen heeft aangebracht zal hier ook wel mee te maken hebben.

Nu is het een tijdje geleden dat er een carbon stuur gemonteerd is dus tijdens monteren was er wel een bepaald gevoel van:"nieuw, carbon, hoeveel kracht kan het hebben?"Eenmaal op de trails was dat gevoel eigenlijk vrij snel weg en kwam het vertrouwen boven. Op de helft van de trip hadden we het stuur al niet meer in de gaten.

Een goed gevoel dus.

De adviesprijs van het carbon stuur HB-MB008 is: € 122,99
http://www.pilotcycleparts.nl/fouriers-lightweight-carbon-flat-handlebar...

De adviesprijs van de stuurpen SM-RA003 is € 42,99
De stuurpen is verkrijgbaar in de maten 70 mm t/m 120 mm.
http://www.pilotcycleparts.nl/fouriers-3d-forged-stem-sm-ra003.html

Met dank aan Pilot Cycles Parts voor het beschikbaar stellen van het stuur
en stuurpen: http://www.pilotcycleparts.nl/  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.