MountainbikeReviews.nl

MountainbikeReviews.nl

Passie voor biken.

Mountainbike Reviews, voor u biken we en testen producten.

Sterkselse koffie

TripsPosted by Patrick Fri, September 22, 2017 16:14

Vrijdag 22 sept.
Pinky on Patrol
Ritje naar Strerksel,
38 km. & 48 hoogtemeters

Komende nacht begint om 22:02 de astronomische herfst, de dag en nacht zijn vandaag even lang en het wordt langzaam tijd om van garderobe te wisselen. Maar nu nog even niet. Met een kleine 18 graden en mooie lucht besluit ik om even antwoord te geven op de vraag van gisteren: "Morgen weer?"Ja dus. Gezien ik toch nog even wil uitfietsen maar geen idee heb waarheen besluit ik om even bij fietsmaat Tommy op de koffie te gaan. Even wat kilometers asfalt en een paar zandpaden verslinden. Zo gezegd zo gedaan en binnen no-time is de gemeentegrens al verstreken en rollen we over de spoorlijn richting Sterksel.

Tommy is lekker aan het klussen dus een mooie tijd om hem daarvan te verstoren en een bak koffie te doen. Na de koffie wordt het tijd om terug naar huis te rijden. Uiteraard via een kleine omweg anders wordt de tocht wel heel erg kort.

Vanuit Sterksel rol ik parallel aan de Sterkselse Aa richting De Pan. In de verte spot ik een kudde schapen welke lekker onder de bomen en bijna midden op het pad liggen. Ze springen niet eens zenuwachtig aan de kant dus tijd genoeg om een paar leuke foto's maken van deze pluizebolletjes.

Na het tafereeltje maken we een haakse bocht naar rechts en biken alweer naar Maarheeze. De bospaden laten we achterwege en met het asfalt onder de wielen zoemend rollen we lekker terug naar huis.  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post53

Maiden Voyage Gravelracer

TripsPosted by Patrick Thu, September 21, 2017 16:42
Donderdag 21 sept.
Pinky on Patrol
Graveltocht Cranendonck,
87 km. & 131 hoogtemeters

Nadat de derde testrun van gister succesvol is verlopen gaan we vandaag echt op pad. Een rondje gravelracen rondom Cranendonck en nog verder.
Het is bijna officieel herfst maar het belooft stralend weer te worden. Dus gewapend met arm-, beenstukken en een bodywarmer klim ik in het zadel.
Na enkele honderden meters wordt het asfalt al verlaten en bike ik over een breed zandpad richting de Geuzendijk. De grond op de zandpaden is zo nu en dan nog redelijk zacht en de rolweerstand liegt er niet om. Naast de Geuzendijk loopt een lekker lange singletrack en dat is een mooi stukje om direct te wennen aan het stuurgedrag van de nieuwe bike. Valt niet tegen en zonder kleerscheuren steek ik de weg over richting Heugten in Maarheeze.De bike rolt soepel over de paden en de kilometers zoeven voorbij. Even een korte stop om het zadel een stukje verder naar voren te schuiven en binnen no time stuiter ik over de singletracks rondom het Beuven tussen Someren en Heeze. Singletracks met boomwortels zijn niet geweldig op dit ding want de voorkant klappert goed. En dan heb ik slechts 2,6 bar in de banden zitten. Een beetje de gulden middenweg tussen comfort en snelheid.We laten Heeze al achter ons en biken door de Leenderheide. De heide staat nog net een klein beetje in bloei en met een blauwe lucht is het schitterend rijden over de gladde zandpaden. Maar het wordt toch echt tijd voor koffie en kijk, daar komt de Hut van Mie Pils al in zicht.
Na een lekkere kop Cappuccino en stuk appeltaart draaien de benen alweer zijn rondjes en tikken de resterende kilometers gestaag weg. Een mooi ding want de benen zijn goed leeg na zo'n rondje gravelracen. Morgen weer?

  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post52

Pinky's Test & Plundra

TripsPosted by Patrick Wed, September 20, 2017 18:20

Woensdag 20 sept.
A building Adventure
Project Gravelracer

De bike zit in elkaar en het is tijd voor een korte testrit om het zadel en stuur op de juiste hoogte en afstand te zetten.
Zo gezegd zo gedaan en na het maken van een paar foto's rijdt ik weer terug naar huis.
En dan gebeurd het. De ketting slaat over zodra ik op de pedalen ga staan. Raar? Dat doettie anders nooit. Ik vertel het tegen mijn vrouw en deze reageert hetzelfde: "Jij hebt toch nooit een overspringende ketting?" De bevinding wordt dan ook per direct bevestigd. Ik besluit om een ander derailleurpadje te gebruiken. Misschien was deze een beetje verbogen. Tijd voor rondje nr. 2.Ik ben de straat nog niet uit en "Kloink"! Nope, dat was het dus niet.
Dan wordt het tijd voor Plundra. Vermoedelijk is de oude ketting en cassette die al enkele jaren in de kast waren op. Dus de Tacx bike moet er weer aan geloven. Vakkundig wordt de drivetrain geplunderd en overgezet naar de On One.
Tijd voor rondje nr. 3
Dat ging goed. Het schakelt als een zonnetje en rolt lekker soepel.
Morgen trekken we er direct op uit voor een lange rit.

En het resultaat? Lastig op de foto te zetten in de felle zon. Maar het is weer een geslaagd project:  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post51

Pinky's Build-Up

TripsPosted by Patrick Wed, September 20, 2017 18:12
Maandag 18 sept.
A building Adventure
Project Gravelracer

Het bouwen is begonnen. Met de ooit in elkaar gelaste balhoofdpers wordt het Octane Warp One balhoofd erin gezet. Uiteraard wordt er direct extra vet op de enigszins droge onderlagers gesmeerd waardoor alles weer soepeltjes draait.Kannibalisme:
En dan zit het balhoofd erin en moet je wachten op de vorken welke nog onderweg zijn. In je achterhoofd weet je dat het komende dagen lekker weer gaat worden en het begint te kriebelen.
De wielset wordt alvast klaargemaakt en de derailleurs, cassette, trapas lagers en crankstel worden gemonteerd. Tsja, en als je dan toch al zo ver bent dan wordt het tijd om de kannibaal uit te hangen.

Er ligt nog een oude 29'er verende vork in de kast welke ik tijdelijk in mijn Tacx-bike zet. Hier zit namelijk een vaste Surly Karate Monkey in die tijdelijk in de gravelracer gaat. Het zadel wordt verwisseld met het Bontrager zadel uit de Bariste en de stuurpen van de Tacx bike wordt gewisseld door eentje van Bulls. Zo, onderdelen geshopt en gewisseld.
Wie zegt er nu dat je nooit alle fietsen tegelijk kunt gebruiken ;)
De vork gaat erin en het stuur en de stuurpen kunnen erop alsmede de shifters/remmen:
Tektro Nova remmen zouden voor de stopkracht moeten zorgen. Helaas gaat die vlieger niet op omdat ze niet ver genoeg naar buiten kunnen. Dan maar een setje BB5 Road erop. Helaas niet in het zwart maar goed.

Time to wrap things up:
Een dag later is de bike zo goed als klaar. Nog even naar de LBS voor een paar meter buitenkabel en zwart stuurlint. Vrouwlief vond een wit stuurlint ook wel leuk staan maar dat gaan we dus niet doen! Het is bij mij waarschijnlijk per direct smerig en komop, het frame is al lollypop-roze. Daar gaan we geen wit lintje voor gebruiken.

  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post50

Pinky and the Brain

TripsPosted by Patrick Fri, September 15, 2017 11:26
Maandag 18 sept.
A building Adventure
Project Gravelracer

Het is weer enige tijd geleden dat ik een leuke bike heb gebouwd en per toeval kwam ik via het mountainbike.nl forum een knalroze On One Scandal tegen in de maat XL.
En met de juiste geometrie en maten om er een gravelracer van te maken. De rest van
de spullen heb ik hier bijna allemaal nog liggen.

De postbode kwam langs en bezorgde het frame. Inderdaad zuurstokroze! Maar ondanks het gebruik door de jaren heen ziet het frame er nog goed uit. De oude eigenaar had er zelfs een splinternieuw balhoofd en degelijke superstar zadelpen bij gedaan.

Tijd om de zaak eens rustig op te bouwen. Het wachten is op de Kartonnen vork uit China. Maar dat zal nog wel een paar weken duren.
Voor nu de eerste foto's. Straks gaat het balhoofd er in.

  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post49

Een blik in de keuken bij Energy Lab

ReviewsPosted by Patrick Mon, September 11, 2017 11:33
Enkele jaren geleden opende Energy Lab, een trainingsbegeleidingscentrumbedrijf, haar eerste vestiging in Nederland. Wij waren te gast in Eindhoven voor een blik in de keuken en het ondergaan van een Body-Scan en inspanningstest. Als dat maar goed gaat!

Na het inchecken aan de balie worden we ontvangen door Physical coach Cees- Jan van der Zweep. Tijdens een kop koffie legt Cees-Jan uit wordt duidelijk wat er bij Energy Lab gedaan wordt. Ze bieden een breed scala aan metingen. Van conditesten voor het fietsen en hardlopen naar fietspositionering en steunzoolanalyse tot voedingsadvies en lichaamsscan door middel van een Dexa meting.

De diverse metingen zijn niet alleen interessant voor professionele sporters.
Enthousiaste of nieuwsgierige recreatievelingen die hun training willen verbeteren of een met bepaald doel voor ogen, bijvoorbeeld het rijden van een flinke Alpen- of Ardennenmarathon binnen een bepaalde tijd, hebben uiteraard ook baat van een inspanningstest en Dexa scan. Je brengt immers je lichaam in kaart en weet aan welke zone's je moet werken om alles in vorm te brengen.

Na de uitleg over Energy Lab beginnen we met een intake gesprek. Hier beginnen alle testen mee. Een korte vragenlijst over het verleden, valpartijen, blessures en doelstellingen brengt je sportgeschiedenis langzaam in beeld.

Lichaamsscan:
Zodra het intakegesprek erop zit loop ik samen met Cees-Jan naar een andere ruimte. In deze ruimte bevindt zich namelijk de Dexa scanner. Dexa staat voor Dual-energy X-ray absorptiometry. Door middel van deze scanner wordt je bot- dichtheid, spier- en vetweefsel in kaart gebracht. Je gaat onder de scanner liggen en na 6 minuten is je lichaam in kaart gebracht. De straling die de scanner voortbrengt is een minimale dosis maar vrouwen welke zwanger zijn of dit denken kunnen beter wachten tot na de bevalling.

Zodra de scanner uitgewerkt is lopen we met Cees-Jan de resultaten door. Alles is mooi in kaart gebracht en er worden tips en oefeningen doorgesproken om bepaalde zones te verstevigen. De botdichtheid is een heel interessant gegeven vanwege mogelijke botontkalking na een bepaalde leeftijd. Op tijd aandacht schenken aan de botten kan latere problemen weer voorkomen. Factoren waar je eigenlijk nooit bij stilstaat maar door de scan ineens wordt bijgebracht.

Inspannningstest:
Het is tijd voor de inspanningstest. Je hebt de mogelijkheid om je eigen fiets mee te nemen zolang deze maar niet voorzien is van steekassen. Ik neem plaats op een van de fietsen van Energylab omdat mijn eigen bikes bijna allemaal voorzien zijn van steekassen.

De test wordt uitgevoerd op een electromagnetische fietsergometer. Een soort van Tacx of Wahoo Kickr. De test start met 60 Watt en wordt om de 5 minuten verhoogd met 40 Watt. Dat klinkt niet veel maar vergeet niet dat je continue aan het fietsen bent en dit ook geen piekbelastingstest is. Op het einde van elke verhoging wordt je trapfrequentie, hartslag, vermoeidheidsscore en melkzuurgehalte gemeten en in kaart gebracht.

Het is bij deze test ook de bedoeling dat je boven 70 omwentelingen per minuut blijft maken. Dus zodra je traptempo onder de 70 komt wordt het tijd om aan te poten. Vanaf 140 Watt begint het als redelijk vals plat aan te voelen en bij 220 Watt ben je al een flinke berg aan het beklimmen. Zweet parelt langs je rug naar beneden en je hartslag is flink aan het werk. Nu is het een kwestie van tanden op elkaar en doorstampen tot je niet verder komt. 35 minuten na de start zit voor mij de test erop. Even lekker douchen en dan is het tijd om samen met Cees-Jan alle gegevens door te nemen.

Met een hoop informatie over mijn lichaam, traningsoefeningen en schema's neem
ik afscheid vanCees-Jan en vertrek weer richting huis. Er is nog werk aan de winkel.

Voor meer informatie klik je op:
http://www.energylab.be/nl-BE/energy-lab  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post48

Nacht rit Leopoldsburg

ToertochtenPosted by Patrick Fri, September 08, 2017 13:51
Donderdag 07 sept.
A Fatbike Adventure
Nacht Tourtocht Leopoldsburg, België
35 km. & 123 hoogtemeters

Het werd weer eens tijd om de camera onder het stof uit te halen. En het wordt ook hoog tijd om de tochten te plaatsen. Er zijn er ondertussen alweer heel wat gereden maar de motivatie om tijdens het mooie weer de tochten te beschrijven kan wel eens laag zijn. Maar nu de dagen weer druilerig worden is daar weer wat meer tijd voor.

Afgelopen nacht zaten we in de bossen van Leopoldsburg. Een mooie nachtrit over het militair domein. De start was op Kwartier Antwerpen in het Kamp van Beverlo.
Super veel singletracks met heel wat kruipdoor/sluipdoor paadjes. Ondanks dat ik maar een kwartiertje later vertrok dan vorig jaar was het al per direct donker. Geen ondergaande zon en maanlicht te bekennen. Wel jammer want de ondergaande zon gaf vorig jaar een schitterende sfeer over de heidevelden.

Klik hieronder het POV filmpje te bekijken.Zoals je hebt kunnen zien was de tocht een stuk rustiger dan vorig jaar. Waarschijnlijk zijn bijna alle bikers stipt half negen vertrokken. Op zich jammer want al die gezellige lichtjes in de bossen geeft een leuk sfeerbeeld op de camera.

  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post47

Trails rijden met de Bontrager Drop Line

ReviewsPosted by Patrick Thu, September 07, 2017 12:16
Als een van de laatste grote jongens in het veld kwam Bontrager een korte tijd geleden uit met de nieuwe Drop Line zadelpen. Eentje die we waarschijnlijk een stuk vaker tegen gaan komen op de fietsen van Trek.

In de doos vinden we de Drop Line dropper samen met een lange binnen- en buitenkabel en een remote voor een 1 x 11/12 drivetrain. Maar de bikers welke met 2 ringen aan de voorkant rijden hoeven zich geen zorgen te maken. Hier is ook een remote voor beschikbaar.

Het monteren van de Drop Line is snel gebeurd. Zodra de kabel door het frame is getrokken hoef je deze alleen maar vast te klikken aan de dropper, de remote vast te schroeven en de binnenkabel hieraan bevestigen. Wil je de pen na montage uit het frame halen is dit nog sneller. Je klikt simpel de binnenkabel los en je bent al klaar.

De Drop Line werkt door middel van een luchtcartridge en de drop wordt bepaald door de totale lengte van de pen. Wij reden rond met de 150 mm drop versie. Deze heeft een totale lengte van 445 mm. Ideaal voor bikers met lange benen maar niet voor kleine bikers op kleine frames. De kans bestaat dan dat door de inbouwdiepte deze niet het frame past. Maar gelukkig zijn er nog twee andere maten. 125 mm drop met een lengte van 395 mm en de 100 mm drop van 350 mm.
De verstel mogelijkheden van de Drop Line zijn zoals je gewend bent van een luchtcartridge oneindig.

De werking van de dropper is goed maar bij de eerste tochten was een licht schoerend geluid te horen tijdens het laten zakken van de dropper. Een paar druppeltjes silicone olie deden wonderen voor het geluid. De opgaande beweging gaat niet heel snel maar eerder gecontroleerd. Niet zoals de pogo stick die ineens omhoog springt zoals je bij andere droppers wel eens tegenkomt.
Eenmaal in de laagste stand blijft de pen zitten waar hij zit. Je kunt de bike ook aan het zadel optillen zonder dat je de dropper uitrekt. Nu ben ik sowieso geen fan van het optillen van je bike aan het zadel maar soms ontkom je er niet aan of doe je het per ongeluk.

Na een flink aantal tochten werkt de dropper nog prima en heeft dankzij de ingebouwde groeven maar een kleine mm speling naar links en rechts. Niets spectaculairs eigenlijk. Wel is de dropper gevoelig voor modder en zal na modderige tochten zo nu en dan eens goed schoongemaakt moeten worden aan de binnenkant. Maar het demonteren van de dropper is dmv. 3 inbussleutels zo gebeurd.
Iets wat de levensduur en werking van droppers ten goede komt is misschien niet de mooiste oplossing maar als je een oud stuk binnenband neemt welke je om de buis trekt houdt je het vuil in ieder geval buiten.

De dropper en remote hebben na een flink aantal tochten een heel soepele werking en vertonen nog geen enkele spoor van slijtage.

De adviesprijs bedraagt € 299,-
De Drop Line is verkrijgbaar in drie lengtes (31.6)
350 mm met 100 mm drop
395 mm met 125 mm drop
445 mm met 150 mm drop

Voor meer informatie klik je op
https://www.trekbikes.com/nl/nl_NL/fietsuitrusting/fietsonderdelen/zadelpennen/bontrager-drop-line-dropper-zadelpen/p/13873/  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post46

SrSuntour komt met 29'er 170 mm Durolux uit

NieuwsPosted by Patrick Mon, August 28, 2017 09:23
Voor wie veel veerweg wil en met een 29'er rijdt komt Suntour uit met een 170 mm versie welke op Eurobike getoond zal worden. Het merk ontpopt zich de laatste jaren steeds meer van een larve in een mooie vlinder met al de nieuwe vorken welke ze uitbrengen.Enduro, Downhill & Freeride, dat is de doelgroep waar de Durolux zich op richt.
De vork zelf draait al enkele jaren mee maar Suntour gaat mee in de trend waar grote wielen zich in extremere vormen van mountainbiken vermengen.
36 mm dikke vorkbenen en een 15 mm steekas vallen als eerste op. Maar volgens Suntour zit er genoeg vlees aan de onderkant van de vork om de steekas op te boren naar 20 mm. Klaar voor de toekomst van 29'er wielen in de Enduro-wereld.

De 29'er zal uitgebracht worden met een R2C2 demper welke je de low- en highspeed rebound laat verstellen en tevens de low- en high-speed compressie. Ook wordt de vork uitgerust met Suntours PCS, ofwel Piston Compensator System, een met een staalveer uitgeruste zwevende zuiger welke cavitatie van de olie tegen gaat.

Qua gewicht zal Suntour nooit boven aan komen te staan maar de betrouwbaarheid van de vorken is groot, stelt het onderhoud aan de vork weinig voor en is dit allemaal goed zelf te doen.

Over opspattende modder en stenen is ook nagedacht. De vork is namelijk voorbereid op het rijden met spatborden. De klik je simpelweg vast en eenmaal op zijn plaats zul je ze niet meer loshalen tot de eerste onderhoudsbeurt. Want de kleine spatbordjes misstaan helemaal niet.

De verwachte prijs is momenteel gesteld op $ 800,-
Maar gezien de vorken van Suntour ook wel eens de:"Poor man's Pike" worden
genoemd zal de prijs in €'s ergens rond de € 650,- uit komen.  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post45

Eerste indruk Fouriers HB-MB008 carbon stuur & SM-RA003 stuurpen

ReviewsPosted by Patrick Thu, August 10, 2017 19:58
Vorige week kwam het lichtgewicht carbon Fouriers HB-MB008 stuur binnen samen met de aluminium SM-RA003 stuurpen. Als eerste leggen we het stuur op de keukenweegschaal. Want we zijn wel heel nieuwsgierig wat deze aangeeft.Deze nieuwsgierigheid werd vooral getriggerd na het uitpakken van de het stuur. Dit voelt inderdaad heel licht aan. En de keukenweegschaal liegt er niet om. De naald blijft steken op 183 gram. Niet slecht voor een stuur wat 750 mm breed is. De 70 mm stuurpen wordt afgetikt op 124 gram. Niet alleen ziet het gewicht er goed uit maar met de looks zit het ook wel snor. Een wit met zwart stuur met handige lijntjes mocht je het stuur willen inkorten. Het stuur is zelfs in te korten tot 660 mm. Volgens de huidige maatstaven is dat veel te smal maar de grammenjagers zijn degene die daar het voordeel van in zullen zien.Het stuur laten we zoals het is want deze maat bevalt al een paar jaar prima. Zeker in combinatie met de 70 mm stuurpen.
Tijdens het monteren merk je dat je met carbon bezig bent. Je moet namelijk een stuk rustiger met je sleutels om gaan. 6 Nm op de schroeven is genoeg en een goede momentsleutel is zeker aan te raden. Maar mocht je die niet hebben dan volgt hier een hele korte les natuurkunde.
6 Nm staat in relatie met een gewicht van 600 gram op een buislengte van 1 meter. Dus voor een korte inbussleutel van 10 cm lever je 6000 gram (6 kg) gewicht.
Druk maar eens 6 kg op een keukenweegschaal met twee vingers en je zult zien dat je vingertoppen wit worden van de kracht.

Na de les natuurkunde is het tijd om op pad te gaan.
We gaan voor een rondje Cranendonck waar we redelijk wat singletracks en diverse terreinsoorten tegen komen. De eerste kiezels rollen al snel onder de banden door en het valt op dat er bij het kracht zetten aan een kant nog een beetje flex op het stuur zit. Deze flex zorgt er voor dat kleine trillingen uit het stuur gefilterd worden. Zoals de trillingen van de kiezels waar we nu overheen rijden. Maar zodra je een klein heuveltje hebt en met twee handen aan het stuur trekt merk je ineens de stijfheid. De flex is dan ineens weg en alle kracht die je zet wordt door het stuur doorgevoerd naar je bike. Ook bij het snel omzetten van je bike over de 4 km langen singletrack van "De Vloeten" beweegt de bike lekker vlot. Een combinatie van de juiste onderdelen die met elkaar in balans zijn. Het stuur blijft ook netjes op zijn plaats en is niet verdraaid. Het extra griplaagje wat Fouriers in het midden van de stuurpen heeft aangebracht zal hier ook wel mee te maken hebben.

Nu is het een tijdje geleden dat er een carbon stuur gemonteerd is dus tijdens monteren was er wel een bepaald gevoel van:"nieuw, carbon, hoeveel kracht kan het hebben?"Eenmaal op de trails was dat gevoel eigenlijk vrij snel weg en kwam het vertrouwen boven. Op de helft van de trip hadden we het stuur al niet meer in de gaten.

Een goed gevoel dus.

De adviesprijs van het carbon stuur HB-MB008 is: € 122,99
http://www.pilotcycleparts.nl/fouriers-lightweight-carbon-flat-handlebar...

De adviesprijs van de stuurpen SM-RA003 is € 42,99
De stuurpen is verkrijgbaar in de maten 70 mm t/m 120 mm.
http://www.pilotcycleparts.nl/fouriers-3d-forged-stem-sm-ra003.html

Met dank aan Pilot Cycles Parts voor het beschikbaar stellen van het stuur
en stuurpen: http://www.pilotcycleparts.nl/  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post44
Next »