MountainbikeReviews.nl

MountainbikeReviews.nl

Passie voor biken.

Mountainbike Reviews, voor u biken we en testen producten.

Trails rijden met de Pilot Locum Pinion

ReviewsPosted by Patrick Wed, September 27, 2017 10:57
650B+, Pinion, Gates en Titanium. Dat zijn de 4 steekwoorden die de complete bike al omschrijven. Technische trails, singletracks, zandvlaktes of toch liever de heuveltjes?
Wij namen de proef op de som om te kijken waar deze bike zich het meest thuis voelt.

Bij het ophalen van de fiets bij Pilot Cycles in Nuenen vallen de banden het eerste op aan de bike. Ze zijn namelijk een stuk dikker dan een normale 29'er maar gelukkig niet zo dik als van een Fatbike. Ideale banden voor in de droge maanden op de stoffige trails rond te crossen.

De bike is niet echt in een category te plaatsen. Met een balhoofdhoek van 69 graden valt deze iets meer de XC-Trail Bikes. De korte achterbrug van 435 mm. zorgt ervoor dat het levendige karakter nog eens extra geaccentueerd wordt. Deze bike vraagt er immers ook om flink in de bochten gesmeten te worden. En door middel van de grip die de + banden bieden is dit dan ook geen enkel probleem.
Wij reden de Pilot Locum in frame maat L. Daar waar ik door mijn lange benen meestal op XL uit kom was de maat L van Pinion spot-on. De bovenbuislengte van 625 mm in combinatie met een niet al te korte stuurpen zorgt voor een prettige zitpositie. Qua houding opteer ik liever voor iets rechtop dan voorovergebogen en middels het omdraaien van de stuurpen is een andere houding snel geregeld.De bouw van het frame is een ander verhaal. De hydroformed buizen zijn vervaardigd uit Aerospace grade 5 en grade 9 db titanium. De schakelkabels zijn door middel van gootjes netjes aan de binnenkant van het frame weggewerkt. De geleiding voor een stealth dropper is ook aanwezig. Maar zo'n fiets hoort gewoon met een dropper uitgerust te worden. In onze werkplaats werd de gewone zadelpen dan ook direct verwisseld voor een nieuwe dropperpost. Dat komt het levendige karakter van de fiets alleen maar ten goede.
De uitvalpatten van het frame en vork zijn volgens de nieuwe Boost maatstaven gemaakt. 148 mm x 12 mm aan de achterkant en 110 mm x 15 mm op de dikke 120 mm Fox 34 voorvork. Nu heb ik van die schattige poezelige voetjes van maat 46 en het verraste me dat ik niet met mijn hak tegen de achterbrug van het frame aan tik. Dat heb ik bij andere bikes met een Boost achterbrug wel eens anders meegemaakt.

De bike is afgelopen tijd in diverse soorten terrein losgelaten. Van de stoffige paden
op de Strabrechtse Heide tot de snelle singletracks rondom Luyksgestel en de trails
en hellingen in Zuid-Limburg.Snelle singletracks is waar de Locum zich thuis voelt. De bocht in duiken, de banden het werk laten doen, snel de bike van oor tot oor leggen en vol gas de volgende bocht in. En de nieuwe routes van Best, Horst en Deurne hier in de buurt liggen vol met dit soort trails. Maar het is wel werken op deze bike. De onderhoudsvriendelijke Pinion samen met de gespleten Gates riem zorgen er voor dat de aandrijving lang niet zo efficient is als met een ketting. Het gevoel van continue licht vals plat omloog rijden komt me te boven. Uiteraard wen je aan dit gevoel maar met het regelmatig wisselen van bike is dit niet aan de orde. Maar een Locum met Pinion en Gates belt koop je ook niet zomaar. Pinion geeft aan dat de bak om de 10.000 km of een keer per jaar een beurt nodig heeft en de Gates riem hoef je enkel maar een keer bij te spannen. Onderhoudsvrij bestaat namelijk niet. Onderhoudsarm wel. Na een flinke moddertocht laat je bike immers gewoon drogen, veegt daarna het stof er af en je bent weer klaar voor de volgende rit. En hoe minder water je gebruikt voor je bike te wassen hoe beter het is voor de lagers. De enige keer dat de bike een wasbeurt kreeg was de dag voordat deze weer terug moest naar Pilot Cycles.
Bikers die liever met een ketting rijden hoeven zich geen zorgen te maken. De Locum is namelijk ook te krijgen met een 1x11 Shimano aandrijving. Deze versie is ook een stuk vriendelijker voor je portemonnee. Je houdt dan genoeg geld over om 10 XT kettingen en cassettes aan te schaffen door de jaren heen.

Het rijden met de Pinion vergt enige gewenning. Je kunt namelijk niet schakelen terwijl je kracht zet op de ketting. Je moet even inhouden met trappen, schakelen, en weer druk op de pedalen zetten. Op de relatief vlakke paden zullen je fietsmakkers niet van je weg rijden maar op het moment dat het bergop gaat is dit een ander verhaal. Op het moment dat je bergop wilt schakelen moet je even inhouden waardoor je snelheid nog wat verder terugvalt. Doe je dit een keer of 4 achter elkaar in een beklimming dan verdwijnen je fietsmaten steeds verder achter de heuvel.
Het bereik van de 12 speed Pinion is prima. Hoog genoeg om met een vaartje van boven de 30 km/h door te stampen en laag genoeg om heuveltjes van dik 25 % te bestormen. Wel had ik soms het gevoel tussen twee versnelling in te zweven. De ene net te groot en de andere net te laag.
Een groot voordeel van de Pinion is het schakelen tijdens stilstand of freewheelen. Op het moment dat je plotsklaps geparkeerd staat geef je een flinke ruk aan de shifter en kunt zo weer verder biken. Tijdens het rijden van trails is dit ideaal. Je kunt voor een technische passage even schakelen zonder je benen te bewegen. Even over wat stenen of wortels stuiteren en direct in de goede versnelling staan om verder te biken.

Aan de voorkant siert zich een dikke Fox Float 34 vork. In combinatie met een stijve handgespaakte DT Swiss Boost wielset met 40 mm velgen reageert de voorvork direct op stuurbewegingen. Je voelt geen vertraging tijdens het sturen wat wel zo prettig is tijdens een snelle wisseling van bochten. De 120 mm veerweg aan de voorkant is samen met een paar extra cm veerweg uit de dikke banden genoeg om over de technische paden in het Zuiden comfortabel en veilig af te dalen. Deze bike zou het ook heel goed doen als vakantiefiets. Liftje omhoog en lekker trails rijden in de Alpen of over de technische steenpaden van Frankrijk.
Op het moment dat je de zware trails bestormd zorgen een setje Shimano XT remmen voor de vertraging. 180 mm schijven aan de voorzijde en 160 mm aan de achterkant. In Nederland en de Ardennen is dit genoeg maar zak je dieper af dan zou ik de 180 mm aan de voorkant direct vervangen door een 200 mm. Je genereert ook iets meer koeling van je schijf door een grotere oppervlakte.

De Locum is zoals gezegd een XC-Trail bike. Een snelle geometrie die zich thuis voelt op technische paden. De balans bergop en bergaf is prima en tijdens het klimmen van steile hellingen heeft de bike niet de neiging het voorwiel omhoog van de grond te halen. De dikke 3.0 banden zorgen voor meer dan genoeg comfort en de grip over droge wortels en stenen liegt er niet om.

Tenslotte. Wil je de geometry van de Locum iets veranderd hebben zodat hij wat meer All-Mountain gericht wordt is dat geen probleem. Voor slechts € 250,- extra kun je de Locum op maat laten bouwen, en dan heb je echt iets unieks.

De adviesprijs van de Pilot Locum Pionion bedraagt € 5599,-

voor meer info klik je hier:
http://www.pilotcycles.com/nl/263/pilot-titanium-bikes/modellen/leeg  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post54