MountainbikeReviews.nl

MountainbikeReviews.nl

Passie voor biken.

Mountainbike Reviews, voor u biken we en testen producten.

All Mountain rijden met de Canyon Spectral AL 6.0

ReviewsPosted by Patrick Thu, August 03, 2017 12:46
Een tijdje geleden kregen we bericht van Canyon dat er een mooie Spectral op ons stond te wachten voor een testrit. Wij namen de bike mee naar de Vercors in Frankrijk waar de stenen je om de oren vliegen. En gevlogen hebben we!

De bike staat klaar in het servicecentrum in Eindhoven waar diverse bikes klaar staan om teruggestuurd te worden na hun service of garantiebeurt. Voor de bikers die een raar onderbuik gevoel krijgen bij online bestellen is dit een welkome geruststelling.

De Spectral AL 6.0 is het basismodel van de Spectrals. Met een 2 x 11 SLX /XT aandrijflijn, 140 mm Fox Rhythm/Float voor- en achtervering en een dikke 27,5 DT Swiss M 1850 Spline wielset met 30 mm brede velgen is de bike voor een basismodel goed uitgerust. Veel value for money kunnen we gerust zeggen.

De bike is een echte All Mountain Bike. Een balhoofdhoek van 67 graden en een achter brug van 430 mm zorgt voor een stabiele maar tevens ook wendbare bike welk goed door krappe haarspeldbochten te draaien is. De bike waar we mee op pad gingen was framemaat XL met een wielbasis van 1222 mm. De bovenbuislengte meet 645 mm en is flink sloping gebouwd. Maar hij voelt een stuk korter aan dan de Nerve 9.9 welke ik vorig jaar heb getest. Met mijn 191 cm en binnenbeenlengte van 98 is de Spectral in XL spot-on.

Het frame is gemaakt van hydroformed aluminium 6000 buizen en zijn rondom het balhoofd en de trapas stevig uitgevoerd om een zo stijf mogelijk geheel te verkrijgen.
Verder is het frame is uitgerust met interne kabelvoering, 12 mm. steekas en een pressfit trapas. De stuurpen van 60 mm is een mooie tussenmaat in de wereld van AM-bikes. Wil je een kortere dan is deze immers zo vervangen.

De eerste tocht met de Spectral is een rondje Sahara in Lommel. Een leuk rondje om de bike af te stellen op de snelle singletracks met veel hobbels en boomwortels. Vanaf de eerste meters merk je direct dat je met een allemansvriendje op pad bent. Binnen no time krijg je het gevoel de bike te kennen en je niet voor verrassingen komt te staan.
De achterdemper heb ik flink op moeten pompen omdat ik bij de eerste sprong al gelijk de maximale veerweg van de demper gebruik. Een aantal keren bijpompen later alles is afgesteld op mijn rijstijl. De demper heeft drie standen. Maar ik heb er voornamelijk twee van gebruikt. De pro-pedal stand en de volledig open stand. In de pro-pedal stand is de bike heel efficiënt en reageert bijna niet op pedaalslagen. Flinke klimmen in de Franse Vercors bevestigen dat de bike bergop weinig energie verliest. De middelste stand van de demper heb ik voornamelijk gebruikt bij technische single trails bergop. De gulden middenweg tussen tractie en efficiëntie.

Aan de voorkant van de bike siert een nieuwe Fox Rhytm 34. 140 mm aan plushe veerweg en een 15 mm steekas. Rebound, lock-out en preload zijn alles wat je in kunt stellen. En om eerlijk te zijn heb ik niet meer nodig gehad. De vork doet prima zijn werk en grote klappen worden net zo soepel opgevangen als kleinere stenen. Op het moment dat je staand wil klimmen zul je de lock-out moeten gebruiken want de bike pomp dan flink aan de voorkant. Voor een korte technische escapade is daar natuurlijk niets mis mee maar tijdens het staand klimmen op een lang gravelpad wil je al je energie in de achterbrug krijgen.

Voor de aandrijving zorgt een Shimano SLX/XT (2x11) groep. De achterderailleur is XT en de rest van de aandrijflijn SLX. De cassette heeft een bereik van 11-40 en op het crankstel zitten een 24 en 34 tandblad. Met het 24 tands voorblad en 40 achter heb je een prima verhouding om zelfs de steilste klimmen boven te komen. In technisch terrein voldoet het 34 tands voorblad prima maar zodra je even flink kunt doorrijden op een gravelpad kom je een versnelling tekort. Een 36 blad aan de voorkant zou een prima oplossing zijn. Een goede upgrade zodra de set versleten is.
De achterderailleur met clutch houdt de ketting goed op spanning en schakelt als een zonnetje over de tandwielen. Over het klapperen van de ketting hoef je je soweiso geen zorgen te maken. De Spectral AL 6.0 is namelijk extra uitgerust met een ketting geleider. In het begin hoor je hier de ketting redelijk goed overheen kabbelen maar zodra deze wat is gebruikt is hij een heel stuk rustiger. Over upgrades gesproken, de SLX shifter aan de voorkant doet zijn werk prima maar heeft als nadeel dat er maar één tandje tegelijk afgeschakeld kan worden. En als je een XT gewend bent die er twee pakt zou dit voor mij de eerste upgrade zijn.

De Shimano BR-M506 remmen met een 200 mm schijf aan de voorkant en een 180 mm schijf aan de achterkant zorgen er voor dat je bike tot stilstand komt. Een lange afdaling van 700 hoogtemeters aan singletrack was een flinke kluif voor remmen en bestuurder maar de voorrem raakte de warmte goed kwijt. De achterrem begon na een tijdje wat sponziger aan te voelen maar na een paar minuten afkoelen was de bike weer klaar om verder te gaan. Dit was wel onder extreme omstandigheden op de Franse GR paden. Voor een no nome brake boezemen ze in ieder geval genoeg vertrouwen in.

De DT Swiss M 1850 Spline wielset met een 30 mm brede velgen zijn stijf en sterk. Ook zorgen ze er voor dat de 2.4 Continental Mountainkings heel mooi vallen. Een week over de stenen knotsen en de velgen hebben nog geen krimp gegeven. Ik heb gelukkig voor de bike geen heel lompe rijstijl maar probeer wel alles rijden.

Verder voelen alle componenten van de bike goed aan en het feit dat zelfs de basis versie is uitgerust met een RockShox Stealth dropper is een groot pluspunt. Want een AM-bike zonder dropperpost kan tegenwoordig niet meer.

De paden op:
De Spectral is zoals gezegd een allemansvriendje. Je stapt op de bike, stelt alles af en
na een paar kilometer voelt alles goed aan. Tijdens het klimmen blijft de bike goed in balans en de voorkant heeft niet de neiging om omhoog te wippen. Je gewicht is makkelijk naar voor te plaatsen maar dat is niet eens echt nodig. En zodra je voorwiel het luchtruim kiest is het waarschijnlijk tijd om te gaan wandelen of klimmen met de biken in je rug.

Zodra je eenmaal boven bent is het tijd om de demper open te zetten en een flinke technische route naar beneden te kiezen. Op de technische paden geeft de Canyon geen krimp en laat zich goed plaatsen. Snel van oor op oor leggen is dan ook geen punt. Op het moment dat het echt knettersteil wordt ligt de dempel eerder bij de biker dan bij de bike. Flinke stenen en drops worden immers goed verteerd. De Mountainkings doen het prima in de stenen en droge grond maar is geen fan van natte boomwortels.
Op het moment dat je de gaskraan open trekt in de afdaling voelt de bike nog steeds stabiel aan. Vooral in maat XL met de lange wielbasis vlam je snel door de trails en over de jumps heen. In de lucht is de bike ook stabiel en hij nodigt ook uit om het luchtruim te kiezen.
De lange wielbais is een voordeel maar bij scherpe haarspeldbochten een nadeel. Het is belangrijk om de bochten goed te lezen en de bike over de de buitenkant te laten rollen. De korte achterbrug zorg er wel voor dat je de bike goed over zijn as kunt laten draaien en na een tijdje leer je vanzelf door krappe bochten te rollen. Oefening baart kunst.

Ik heb de bike niet meegenomen naar een bikepark waar alles is aangelegd om de bikes doorheen te laten rollen, nee de Spectral is uitgelaten op Franse GR paden en de zwarte mountainbikeroutes van de Vercors. En zwart is daar ook echt zwart. Technisch en regelmatig vlak langs een afgrond van een paar honderd meter. Een bike die dan vertouwen in boezemt is op deze momenten geen overbodige luxe.

De Spectral is een allemansvriendje die vraagt om technische trails. De afmontage is klaar en op de shifter na zou ik er niets aan veranderen.

De adviesprijs van de Canyon Spectral AL 6.0 bedraagt € 1999,-

voor meer info klik je hier:
https://www.canyon.com/nl/mtb/spectral/2017/spectral-al-6-0.html  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post43