MountainbikeReviews.nl

MountainbikeReviews.nl

Passie voor biken.

Mountainbike Reviews, voor u biken we en testen producten.

De Trails op met de Vittoria Goma 27,5 x 2.4

ReviewsPosted by Patrick Tue, April 18, 2017 10:42
Vittoria Draait al heel wat jaren mee in de bikewereld zoals ook hun band de "Goma"
een allround band gemaakt voor het rijden van technische trails. We monteerden de banden onder de Scott Genius en gingen op pad.

De banden waarmee we op pad gaan is de vouw versie in 27,5 bij 2.4". Als eerste leggen we de banden op de keukenweegschaal. De naald blijft hangen op 839 gram. Het is daarmee dan ook geen lichtgewicht band. Maar gezien het degelijke karkas en de grove stevige noppen wel eentje die niet snel kapot gaat. De velgen waar de banden op gemonteerd worden zijn niet geschikt om tubeless te maken dus de binnenbanden komen er aan te pas.
De velgen hebben een buitenmaat van 26 mm en de binnenmaat is 21 mm. Voor de huidige maatstaven lijkt het aan de smalle kant maar de banden vallen netjes op zijn plaats en meten 59 mm op het breedste punt. De banden staan op de 21 mm velg redelijk gebold aan de bovenkant en er is een flinke transitie tussen de 2 bovenste noppen en de noppen aan de zijkant. Maar het is bijna algemeen bekend dat 2.4 banden op bredere velgen een stuk mooier vallen.

Inclusief kleding en rugzak met 10 kilo gereedschap weeg ik ongeveer 85 kilo.
De banden heb ik opgepompt naar 1.8 bar. Niet te slap, maar zeker niet te hard. We maken bij onze Ardennen tochten namelijk redelijk lange dagen in het zadel en ik wil altijd een goede mix tussen rolweerstand en grip. Ik zou gerust wat lager kunnen gaan qua druk maar dat maakt de kans op snakebites net als rolweerstand bergop ook weer een stukje groter. Gezien het gebrek aan skiliften zullen we alles zelf omhoog moeten trappen, we zoeken dus altijd een gulden middenweg.

Nadat we klaar zijn met het technische gedeelte gaan we op pad. De Goma is in verschillende gebieden aan de tand gevoeld. Van Zuid-Limburg naar de Ardennen en van de technische trails in het Mullerthal tot de paden in Duitsland.
Bij aanvang van de eerste tocht is het altijd even wennen aan de banden maar ze voelen al snel vertrouwd aan en geven flink wat grip. De eerste tocht is het gebied rond Esneux. Veel stenen en rondom de Universiteit liggen een paar afdalingen met redelijk wat gladde boomwortels.Bergaf rolt de Goma goed over de ietwat vochtige boomwortels en op de stenen heb je lekker veel grip.
Zodra we bergop gaan valt het met de rolweerstand goed mee. Ik had verwacht dat de band meer weerstand zou bieden maar ondanks het gewicht van 839 gram rollen ze verrassend licht. Op technische klimmen doet de Goma het redelijk maar op gladde stenen en natte wortels moet je de druk toch laten zakken om doorslippen te voorkomen. Een voetje aan de grond ontkom je namelijk niet aan. Dat is dus die gulden middenweg die je zoekt.

Op de trails in het Mullerthal is de Goma helemaal in zijn element. Droge en vochtige stenen naar beneden zijn geen probleem en de band boezemt flink wat vertrouwen in. Maar toch hoor je hier regelmatig de achterband wat doorslippen. Op de bospaden daarentegen blijf je grip houden. Maar zoals je in bovenstaande al kunt afleiden is er een redelijk grote zone tussen de midden en zijnoppen. Als je redelijk rustig rijdt merk je hier weinig van, maar zodra je de gaskraan open draait en de afdalingen in knalt merk je dat je de band vrij snel over zijn dode zone moet helpen om op de zijnoppen terecht te komen. Iets sneller met het gewicht van de bike spelen geeft dan een beter resultaat in de snelle wisselende bochten. Voor de gewone stervelingen onder ons is de dode zone niet zo spectaculair. Je houdt er gewoon rekening mee. Maar de Enduro-
wedstrijdrijders zullen hier wat meer aandacht aan moeten besteden tijdens hun trainingssessies.

We hebben de Goma niet getest in de modderige trails. Die waren er afgelopen tochten namelijk niet. Hooguit een paar modderige stukken op de route. Maar als ik op het uiterlijk van de band af ga zal deze de modder snel lossen.

Waar de Goma echt in uitblinkt is degelijkheid. Het gewicht is misschien wat hoger dan de concurrentie maar na anderhalve maand trails rijden waar ook flinke scheermes-stenen liggen laat de band nog geen enkele vorm van slijtage zien. Er is nog geen hapje uit de noppen en in het karkas zijn geen lijntjes te zien van het zogenaamde trekken van de band.

De Goma is dus een band waar je rustig een lange tijd zware trails mee kunt biken zonder je zorgen te maken over de slijtage, grip en rolweerstand. Ideaal voor een lange week vakantie in de Alpen en als allround band voor het technische bikeseizoen.

De Goma is verkrijgbaar in een groot assortiment van maatvoeringen. Van 26 x 2.25" naar 27,5 x 2.4 tot 29 x 2.4". In totaal zijn er 18 varianten beschikbaar.
Alle breedtematen en wielmaten zijn verkrijgbaar in draadband, vouwbaar en
TNT (Waar TNT staat voor Tube No Tubes. Ofwel de tubeless versie van de banden. Een tikkeltje zwaarder dan de vouwband maar om ze tubeless op de velg te krijgen is er amper latex nodig.)

De adviesprijs bedraagt € 44,99

Voor meer informatie klik je op:
https://www.vittoria.com/tire/goma/  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post27