MountainbikeReviews.nl

MountainbikeReviews.nl

Passie voor biken.

Mountainbike Reviews, voor u biken we en testen producten.

Op pad met de SKS X- Blade 29" & X-Board

ReviewsPosted by Patrick Fri, March 10, 2017 11:27

Het is maart en de zon schijnt zo nu en dan tussen de buien door. Maar de paden zijn doorweekt en ligt genoeg modder om een schoonheidssalon flink te bevoorraden. Genoeg redenen om een paar SKS spatborden te monteren.
afgelopen tijd reden we voor SKS rond met de nieuwe X-Blade 29" voor aan de achterkant van de bike en het vernieuwde X-Board spatbord welke zich aan de onderbuis laat bevestigen.

Na het uitpakken van de set beginnen we met het installeren van het voorspatbord. Als eerste druk je een paar rubberen spacers in het spatbord zodat de spacers tegen het frame drukken en mochten er kabels onderlopen alles netjes passend te maken is. Door middel van een paar rubberen banden wordt het spatbord op zijn plaats gehouden. De uitsparing aan de boven en onderkant zorgen er voor dat er iets meer ruimte is bij het balhoofd en alles zo hoog mogelijk geplaatst kan worden.
De afmetingen van de X-Board zijn, 34 cm lang en 13 cm breed. Groot genoeg dus om heel wat modder en water uit je gezicht te houden. Het gewicht van de X-Board tikt net de 100 gram aan.
Het monteren van achterspatbord is ook binnen een paar minuten gebeurd.
Je klemt hem vast aan je zadelpen door middel van de "quick release powerstrap" welke in een mum van tijd op maat te maken is. Daarna stel je de hoeken in van de schommel en het eigenlijke spatbord. Dit laatste bestaat tegenwoordig uit twee delen. Een lang achterstuk van 63 cm en een kort voorstukje van een kleine 7 cm. Dit voorstukje kun je naar beneden richten zodat je nog beter beschermd bent tegen modder. Wel de inbussen goed aandraaien zodat alles tijdens technische en hobbelige trails netjes op zijn plaats blijft zitten.
En dat zit wel goed, zelfs tijdens het biken over het kleine bike park in Beringen blijft alles netjes zitten zonder verschuivingen. In de Ardense klei zullen ze het komende weken ook goed gaan doen. Want tijdens de natte voorjaarstoertochten van de Stany Smol Challenge en Gileppe des Haute Fagnes gaan de spatborden netjes over naar de 27,5" plus bike.
Het achterspatbord is daar namelijk breed en lang genoeg voor. De X-Blade is 68 cm lang, 8,5 cm breed en aan de achterkant verbreedt het zich naar 11 cm. De schommel heeft een lengte van 14 cm. De keukenweegschaal tikt net 245 gram aan.
Onderweg merk je weinig van de spatborden. Ze doen gewoon hun werk. Namelijk modder en water tegenhouden. En dat doen ze goed, je gezicht, rug, bovenbenen en billen blijven lekker schoon en droog. En qua looks misstaan de nieuwe SKS spatborden ook niet. Ze zien er met het jaar beter uit.
En voor de twijfelaars onder ons. Wist je trouwens dat je fietsbroek, zadel en andere componenten ook een stuk minder te lijden hebben zonder het geschuur van al die modder. Dus dat gaat ook weer een stukje langer mee. En de wasmachine is ook blij met wat minder modder.
Over de degelijkheid valt niets aan op te merken. Een simpele en degelijke constructie die jaren mee kan gaan. Ook de powerstrap van het achterspatbord gaat jaren mee.

De adviesprijs van de X-Blade 29" is € 19,99
http://www.sks-germany.com/nl/producten/x-blade-dark-29-zoll/

De adviesprijs van het X-Board is € 9,99
http://www.sks-germany.com/nl/producten/x-board-dark/  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post15