MountainbikeReviews.nl

Trainen met de Wahoo Tickr FitReviews

Posted by Patrick Thu, March 08, 2018 15:34

Ook de wereld van de harslagmeters staat niet stil. Enkele maanden geleden presenteerde Wahoo de nieuwe Tickr Fit. Een hartslagmeter welke je niet om je borst doet maar een optische meter die je om je arm draagt.Blog image

Ik bike al jaren met een hartslagmeter met borstband en de eerste indruk die ik krijg na het uitpakken van de Tickr Fit is dat deze voor hardlopers is ontworpen. Het is ook een heel nieuw idee om van een borstband over te stappen naar een armband, de sporthorloge's buiten beschouwing gelaten.

In de doos bevinden zich de Tickr fit hartslagmeter met 2 straps (kort & lang) en de usb oplader. De Tickr is uitgerust met een oplaadbare batterij welke ongeveer 30 uur meegaat. Dit klopt ook aardig met wat we in de praktijk ondervinden.
We hangen als eerste de fit aan de oplader. Deze is uitgerust met een magneetje zodat de hartslagmeter goed gekoppeld is. Er gaat ook een groen ledje branden zodat je weet dat deze bezig is.

Na het opladen is het tijd om aan de slag te gaan. De gebruiksaanwijzing laat weten dat je eigenlijk alleen maar de aan-/uitknop hoeft in te drukken. Een blauw ledje laat weten dat het apparaat goed werkt en klaar is om ontvangen te worden door een Smarthphone of fietscomputer. De Tickr fit is uitgerust met Ant+ en Bluetooth Smart. Hij werkt dus met bijna alle mogelijke merken.

De eerste sessie met de Tickr was tijdens een indoortraining op Zwift en de Ant+ Dongle in de PC maakt direct verbinding met de hartslagmeter.
Tijdens het sporten voel je de meter in het begin wel even zitten maar het heeft een paar minuten gewenning nodig. De armband heeft genoeg grip en de meter heeft niet de neiging om naar beneden te zakken. Een goede plaats om de Tickr te dragen is net tussen de bovenkant van de onderarmspier en je elleboog. De data welke doorgegeven wordt komt overeen met die van de borstband tijdens de indoorsessie maar had je anders verwacht van een bedrijf die zich volledig richt op sport?

Na enkele indoorsessies is het tijd om de bike op te stappen. Het weer is nat en vies dus we dragen laagjes met lange mouwen. Het aantrekken van de onderste laag met lange mouwen vergt wat meer gewenning omdat deze over de Tickr heen moet. Maar eenmaal aan blijft de armband netjes op zijn plaats. Ook flink stuiteren over bevroren singletracks deert hem niet en de connectie met de fietscomputer is onderweg geen enkele keer weggevallen.Blog image

Tijdens een gesprek in de sportschool krijg ik de vraag wat ik om mijn arm draag en een paar dames maken de opmerking dat ze vaak geen borstband dragen omdat deze niet fijn zit met sommige sport beha's. Een armband zou dan een stuk comfortabeler zijn.

De adviesprijs van de Wahoo Tickr Fit bedraagt € 79,99

Voor meer informatie klik je op:
https://eu.wahoofitness.com/devices/heart-rate-monitors/tickr-fit-optical-heart-rate-monitorOp pad met de Vaude Matera overschoenenReviews

Posted by Patrick Tue, February 27, 2018 13:44

Nu de winter zich echt van zijn guurste kant laat zien hebben we toch de stoute (over) schoenen aan gedaan. Gewapend met een paar dikke sokken gaan we de paden op met de Vaude Matera.Blog image

De Vaude Matera overschoenen zijn geschikt voor temperaturen tussen de 0 en 10 graden. Waarom gaan we dan op pad bij een temperatuur van -4? Omdat de schoenen isolerend zijn en we tevens een paar lekker warme Sealskin sokken dragen.

Het materiaal waaruit de schoen bestaat is een 100% winddicht en waterafstotend polyester membraam wat zelfs ademende eigenschappen heeft. Het is een stof met vrij weinig rek. En dat merk je ook bij het aantrekken van de schoen. Waar je met neopreen de overschoen makkelijk een paar cm langer kunt maken is dat bij deze dus niet het geval. Het is dus belangrijk om de goede maat te kiezen. En gelukkig zijn de grote maten bij Vaude ook echt groot. Ik heb gekozen voor de grootste maat (47-49) en deze laat zich zonder morren om mijn fietsschoen (maat 47) trekken.Blog imageAan de achterkant wordt de schoen bij elkaar gehouden door een brede klittenband strip waar ook een reflecterende strook op is gestikt.
De rest van de naden zijn tevens dubbel gestikt zodat water en wind buiten blijven.
Aan de onderkant van de schoen is deze afgewerkt met polyamide (Cordura) voor de stevigheid. Om de onderkant bij elkaar te houden wordt deze verbonden door middel van een klittenband strip.
Na de eerste pas-sessie heb ik de onderste klittenbanden niet meer losgehaald. Zo trek je de schoenen de eerstvolgende keer iets sneller aan en kun je het voorkantje wat beter om je schoen heen trekken zodat je geen opstaande Pipo de Clown puntjes krijgt. Het moet natuurlijk wel goed eruit zien.

Onderweg hebben we geen last van plassen water of modder, alles ligt er nog stijfbevroren bij en de enkele plassen waar we doorheen rijden maken weinig tot geen indruk op de schoenen. Maar de koude wind komt er gelukkig niet doorheen en na enkele km's rijden worden de voeten al lekker warm.
Qua regen maak ik me geen zorgen om de schoenen want als het buiten niet regent dan maken we gewoon gebruik van de douche. De kraan gaat open en met een paar minuten de volle straal water op de overschoenen blijven mijn voeten gewoon droog. Die regen komt volgende week wel weer, helaas.

De overschoenen zijn verkrijgbaar in de maten 36-39, 40-43, 44-46, 47-49
Verkrijgbaar in de kleur zwart of rood/zwart.
De adviesprijs van de overschoenen bedraagt € 42,-
Voor meer informatie klik je op:
https://www.vaude.com/nl-NL/Producten/Eco-Materialen/Milieuvriendelijk-waterafstotend/Shoecover-Matera?number=036700100360Rondje HorstTrips

Posted by Patrick Thu, February 15, 2018 12:14

Vrijdag 09 feb.
A Fatbike Adventure
Vaste route Horst,
34 km. & 155 hoogtemeters

Alweer een zonnige dag met een dun laagje vorst. Wat vervelend weer.
Maargoed, we hebben nog een mooie bike om los te laten op de single tracks van Horst.

En het mocht zo zijn dat we nog nooit over de vaste route van Horst gereden hebben. Een goede dag om met camera en statief. Foto's en film zeggen vaak meer dus klik hieronder voor het filmpje van de Mondraker Leader RR in Horst.
De eerste ronde laat ik het statief en camera in de tas zitten en gaan we vol over de paden. Lekker laten rollen en op tijd terug schakelen om sommige vinnige klimmetjes op te biken. De flow zit goed in de route en de bochten laten zich beter nemen dan in de route van Best. Daar zijn ze namelijk iets scherper en halen er meer de snelheid uit. Maar hier in Horst is het gaan met die machine en op sommige bultjes komen beide wielen van de grond.De tweede rond is het filmtijd. Die duurt dan ook twee keer zo lang maar is wel goed voor je cardio. Fietsen, camera neerzetten, gas geven, op en neer en de camera weer ophalen. Het resultaat is in ieder geval geslaagd.

Your mobile does not support playing flash video.

Wintertocht MeerssenTrips

Posted by Patrick Thu, February 15, 2018 11:43

Woensdag 07 feb.
A Fatbike Adventure
Wintertocht Meerssen,
27 km. & 521 hoogtemeters

Het vriest, de lucht is strakblauw en het beloofd een zonnige dag te worden. Dus wat doen je dan. Je zwengelt de App groep aan en besluit om af te zakken naar Zuid Limburg.Blog imageEn gelukkig vinden we een collega biker die wel oren heeft naar een rondje Valkenburg - Meerssen. En laat Paul nu toevallig in Meerssen wonen en een ideaal startpunt is. Vooral omdat we daar van tevoren nog even een bak koffie kunnen doen.

We kleden ons goed aan want de naald van de thermometer hangt een flink eind onder 0. Wat wil je, tijdens het biken geeft hij regelmatig -5 aan. Maar gelukkig komen de eerste klimmetjes al in zicht en krijgen we het snel warm.
De ondergrond heeft nog voor een verrassing gezorgd! Het heeft namelijk gesneeuwd in het Zuiden en we rijden de hele tocht over een dun laagje sneeuw. Het is maar goed dat het vriest want anders zou het een flinke moddertocht zijn geworden.
Tijdens het afdalen is het wel zaak om wat met je remmen te spelen, de banden willen op de spiegelgladde stukken wel eens blokkeren en met twee blokkerende wielen maakt het dat allemaal wel een stuk spannender. Maar de ervaring heeft ons geleerd om alles lekker relaxt te laten lopen en zonder kleerscheuren biken we track na track.
Helaas voor ons moeten we in de voormiddag weer op tijd thuis zijn maar met een grote grijns op ons gezicht rijden we terug naar Meerssen. De soep die gisteravond bij huize Paul over was gaat er dan ook goed in. We hoeven nog niet eens de fiets te wassen!

Toertocht MierloToertochten

Posted by Patrick Mon, January 29, 2018 13:48

Zondag 28 jan.
A Fatbike Adventure
Toertocht Mierlo,
54 km. & 52 hoogtemeters

Het is ondertussen al een weekje droog dus de paden moeten er toch wel goed bij liggen. Ik zak af naar Heeze want de toertocht van Mierlo heeft dit jaar twee opstartpunten. Wat een goed idee. Dat scheelt weer een aantal km rijden en op deze manier verspreid je ook de drukte op de paden.
Blog imageNa de inschrijving vertrekken ik en kom eigenlijk al direct een kennis van me tegen uit de Fatbike wereld. Een kort babbeltje later en de dikke banden rollen al ver voor me uit. Ik was weer vergeten dat sommige bikers ontzettend hard fietsen op zo'n dik apparaat.
Nu heb ik er zelf ook de snelheid goed inzitten en binnen korte tijd draaien en keren we over diverse leuke singletracks en zetten koers naar de Somerse Hei. Hier krijgen we een aantal brede paden welke tussen de heidevelden liggen. Niet spectaculair maar gewoon mooi om door heen te biken. De tocht is een mooie mix tussen singletracks en brede paden. We verlaten de Hei en rollen Mierlo binnen om een kop erwtensoep en een broodje te nemen bij de bevoorrading.
De soep en broodje achter de kiezen rollen we vanuit Mierlo naar de Strabrechtse Hei. De grond is hier iets vochtiger maar nog steeds zijn er weinig echte modderstukken. Het rolt lekker maar de benen beginnen een beetje aan te voelen als de Roosvice reclame van vroeger: "Mama mag ik pompen?" Wie kent het niet meer.
We geven niet toe aan de Roosvice en met nog maar een paar kilometer te gaan persen we alles eruit wat erin zit.

De beentjes hebben het goed gedaan vandaag en de eerste lange mtb tocht van het jaar was lekker genieten.

Met dank aan www.twcmierlo.nl voor het beschikbaar stellen van de foto's.

Rondje Achelse KluisTrips

Posted by Patrick Thu, January 25, 2018 18:24

Donderdag 25 jan.
A Fatbike Adventure
Rondje Achelse Kluis,
32 km. & 65 hoogtemeters

Tijd voor een revanche op een aandrijflijn. In de kast kom ik nog een Fatbike crank tegen met een in goede staat zijnde 36 tands voorblad. Na een kleine verbouwing wordt het uiteraard tijd voor een testrondje.
Blog imageHet is redelijk lekker weer. Niet koud en de grond ligt er enigszins goed bij. Achter Hamont schiet ik de bossen in. De bosbouw gaat komende tijd nog heel wat te doen krijgen en in de eerste kilometers moet ik toch wel een aantal keren afstappen. In de verte ligt het pad compleet bezaaid met bomen dat ik er voor kies om het "Planetenpad" te volgen richting Het Mulke. Voorbij het Mulke schiet ik richting de Beverbeek en vrees
het ergste. Maar wonderbaarlijk is dit pad tot aan de Bever helemaal gevrijwaard van omgevallen bomen. Toch een kleine meevaller. Na een korte fotostop vervolg ik de tocht richting de Bever en de Achelse Kluis. De Paters en de koffiestop laten we vandaag voor wat het is en na nog wat overstekende bomen biken we over de Gastelse Hei weer terug naar huis.
Één liedje blijft de hele tocht door mijn hoofd spoken:"Zoveel te doen!"
Ze hebben inderdaad nog heel wat te doen.
En de aandrijflijn? Draait weer als een naaimachientje.

Complete lijn wellness fietsproducten van SKSNieuws

Posted by Patrick Wed, January 24, 2018 09:52

BIKE LIQUIDS – complete wellness-kuur voor elke fiets. Goed onderhoud van je fiets zorgt voor langdurig fietsplezier. De nieuwe productlijn BIKE LIQUIDS van SKS GERMANY omvat innovatieve producten die grondig en gemakkelijk reinigen, onderhouden en conserveren.Blog image

WASH YOUR BIKE’
https://www.youtube.com/watch?v=XuMVKRhMJDI

Een goed middel is het halve werk:
Fietsreiniger WASH YOUR BIKE reinigt krachtig maar is zacht voor fiets en milieu. Een echt allround en biologisch afbreekbare reiniger die hardnekkig vuil, olie en kettingvet verwijdert zonder oppervlakten en afdichtingen aan te tasten. Gewoon opspuiten, een minuut laten inwerken en met water afspoelen, klaar! Bij lichtere vervuilingen kan WASH YOUR BIKE ook verdund met water worden opgebracht.
Volume: 750 ml.

‘SAVE YOUR FRAME’
https://www.youtube.com/watch?v=XqAt6YNtPm0

Bescherming van glanzende en matte ondergronden:
SAVE YOUR FRAME wordt aangebracht op gereinigde oppervlakten en zorgt voor een langdurige conservering via een vuil- en waterafstotende laag. De handige spuitmond zorgt voor een gelijkmatige verdeling. Poets het middel uit met een zachte, droge doek en het frame krijgt haar oorspronkelijke glans weer terug én is duurzaam beschermd tegen weersinvloeden. SAVE YOUR FRAME kan op veel verschillende ondergronden worden toegepast, zoals aluminium, staal, carbon, chroom, kunststof en rubber. Tip: ook mat gespoten frames zijn geschikt voor SAVE YOUR FRAME: mat blijft mat!
Inhoud: 100 ml.

‘LUBE YOUR CHAIN’
https://www.youtube.com/watch?v=iYip5NC8xcA

Kettingsmering 2.0:
Dit high-performance smeermiddel is speciaal voor SKS GERMANY ontwikkeld door specialisten uit de Duitse auto-industrie en voldoet aan de allerhoogste normen. Opvallend is de hoge corrosiebe scherming. De olie is volledig oplosmiddelenvrij en garandeert 100 procent efficiëntie. Een ander voordeel van LUBE YOUR CHAIN is de toepassing van teflon (PTFE). Bij het opbrengen bouwt zich een beschermlaag op, die de metaalwrijving van de ketting vermindert. Uit laboratoriumtests blijkt dat slijtage wordt verminderd en LUBE YOUR CHAIN bovendien een geluid reducerende werking heeft. Ruimtes tussen de kettingschakels worden opgevuld, waardoor vuil wordt geweerd en geen schade kan aanrichten. Bijzonder is de applicator waarmee LUBE YOUR CHAIN op de ketting wordt aangebracht. Deze is bij SKS GERMANY in eigen huis ontworpen en getest. Het smeren van een fietsketting ging nog nooit zo gemakkelijk, efficiënt en schoon. Het zorgt voor een optimale smering van elke afzonderlijke kettingschakel en de olie blijft daar waar het moet zitten. Via bovenstaande link zie je hoe het werkt.
LUBE YOUR CHAIN (inhoud 75 ml) is goed voor 75 smeringen.

‘TUNE YOUR PARTS’
https://www.youtube.com/watch?v=HjIPq6zD2mE

Zonder piepen, knarsen en kraken:
Irriterende geluiden behoren nu tot het verleden. TUNE YOUR PARTS is een nieuw ontwikkelde spray met smerende werking voor derailleurs, tandwielen en kogellagers, maar ook voor andere bewegende componenten. De spray bevat teflon (PTFE) waarmee de smeerfunctie lang blijft werken. Het hecht aan microscopisch kleine oneffenheden, werkt waterafstotend, beschermt tegen corrosie en slijtage en vermindert de wrijving. Gewoon erop spuiten en klaar! TUNE YOUR PARTS zorgt met biologisch afbreekbare ingrediënten voor een gesmeerde en milieuvriendelijke werking van bewegende componenten.
Inhoud: 100 ml.

‘SEAL YOUR TYRE’

https://www.youtube.com/watch?v=X3A_wH6-j_Y

Band vullen met SEAL YOUR TYRE:
Het lastige verwisselen van een lekke binnenband is verleden tijd. SEAL YOUR TYRE is een vulmiddel dat via het ventiel scheuren en gaten tot 6 mm afdicht. Maar het kan ook preventief als lekbeschermer worden gebruikt voor binnenbanden en tubeless systemen (werken effectief tot zes maanden). Bijzonder is dat SEAL YOUR TYRE in combinatie met CO² is te gebruiken (bevriest niet). De inhoud van een flesje (125 ml) is voldoende voor 1 tot 2 mountainbikebanden: 60 ml voor een band van een XC/AM-fiets,
125 ml voor een band van Enduro- en downhillbikesJe billen beschermen met Ass SaversReviews

Posted by Patrick Sat, January 20, 2018 11:58

De paden zijn vies en om elke hoek verschuilt zich een modderplas welke je met een beetje geluk kunt ontwijken. Maar gezien dit niet altijd kan monteerden we een setje Ass Savers op de bike en gingen op pad.Blog image

Zoals je van ons gewend bent leggen we als eerste de spatborden op onze oer-Hollandse keukenweegschaal. De wijzer slaat amper uit en het gewicht van de spatborden is bijna verwaarloosbaar. De smalle versie weegt 18 gram en de brede versie 24 gram. Het voorspatbord komt uit op 20 gram. Zo ben je voor een luttele 38 gram al beschermd tegen opspattend vuil.

De Ass Savers komen in 2 maten. De regular en Big. De Regular is geschikt voor banden tot +/- 35 mm en de big voor banden tot 50 mm. Nu doen bikers zelden wat de bedoeling is en monteerden we de Regular op een 29'er met 2.1" banden en de Big op een Plus bike met 3.0 banden.
Onderweg door natte omstandigheden doen beide maten hun best om de scherpe kanten er af te halen. Je rugzak zal nog enigszins smerig worden door opspattend modder maar je billen blijven voor het grootste gedeelte gevrijwaard van nattigheid.
Wil je een iets snellere look dan monteer je de Regular en wil je meer bescherming dan raden we je de Big aan.

Bikers die met een "open" zadel rijden hebben hier nog meer profijt van omdat het spatbordje onder het dek doorloopt.
Je zadel en fietsbroek zijn trouwens ook blij met een spatbord aan de achterkant. De schurende werking van modder tussen zadeldek en fietsbroek zorgt namelijk voor slijtage van zadel en kleding tijdens lange moddertochten.

De Ass Savers steken ongeveer 20 cm uit. Dit heeft ook te maken met hoe ver je zadel maar voren of achter geschoven is. Dit kan de afstand zomaar een paar cm korter maken. Tijdens het op en afstappen van de bike heb je geen last van het uitstekende spatbord, je been zwiept er namelijk netjes overheen.

Het monteren van de vierde generatie met vernieuwde flip lock is binnen een minuut gebeurd. De flip lock sla je om zodra het spatbordje tussen de zadelrails is geschoven. Het werkt dan als een vergrendeling zodat het spatbordje nergens heen gaat. Het spatbordje blijft tijdens de tochten en flink stuiteren over de singletracks dan ook netjes op zijn plaats zitten.

Mudder:
De Mudder is de nieuwste telg en wordt geplaatst onder de kroon van de voorvork.
Net als het achterspatbord is het monteren zo gebeurd. Aan de voorkant wordt de Mudder vastgemaakt door middel van Tyraps. Het zit vast en hoeft er niet meer vanaf. Ook niet zodra de zomer begint. De Mudder laat je gewoon lekker zitten want hij beschermt je gezicht niet alleen tegen opspattend water en vuil maar ook opvliegende stenen worden tegengehouden.

Na montage steekt de Mudder ongeveer 18 cm uit en houdt tijdens het rijden de meeste modder uit je gezicht. Het voordeel dat deze boven je wiel zit is tijdens het sturen op natte singletracks. Het spatbordje draait immers met je wiel mee en blijft altijd modder en steentjes tegen houden.
De Mudder is bijna op elke voorvork te monteren en past op bijna alle wielmaten van 26" naar 27,5" tot 29".

De looks? De Ass Savers zien er uit als een kleine spoiler en het merk doen de naam eer aan. Je billen worden gespaard en ze misstaan niet tijdens zomer- en wintertochten.
De spatborden zijn te verkrijgen in diverse kleuren en ook leuke designs zoals op dit moment de Enisaurus collectie

De adviesprijs van de Ass Saver regular bedraagt € 9,00
De adviesprijs van de Ass Saver Big bedraagt € 10,00
De adviesprijs van de Mudder bedraagt € 10,00

Voor meer informatie klik je op:
https://ass-savers.com/Stormschade-tochtTrips

Posted by Patrick Fri, January 19, 2018 16:59

Vrijdag 19 jan.
A Fatbike Adventure
Rondje Maarheeze,
29 km. & 44 hoogtemeters

Een flinke verkoudheid, griep en een kapotte centrale verwarming maken het er niet altijd makkelijk op om op even snel op de fiets te springen. Maar we hebben gelukkig niet helemaal stil gezeten en het programma Zwift zorgt ervoor dat er toch nog getraind wordt. Anders is de opgebouwde conditie als sneeuw voor de zon verdwenen.
Van sneeuw is weinig sprake en na de storm van gisteren ben ik nieuwsgierig geworden naar de staat van de bossen.
Blog imageUiteraard moet het nieuwe winterhok getest worden. De Cube frames waren weer in de aanbieding bij een webshop en er lagen nog een aantal onderdelen te wachten op een project.
Dus kleding aan en gaan. In Dorplein valt al gelijk de eerste schade op en de tocht heeft zo nu en dan meer weg van veldrijden dan mountainbiken met het klimmen over de omgewaaide bomen. Maar het zonnetje schijnt lekker en het is weer even geleden dat de lucht zo blauw was tijdens het fietsen.

Tijdens het biken over de singletracks van de Geuzendijk is het tijd om de zelfontspanner van de nieuwe camera te testen. Jep, de lady of the house heeft me verwend met een nieuwe Olympus Tough. Helaas geen klapscherm maar wel scherpere foto's.
In Maarheeze houdt ik de bossen voor gezien en besluit om via de Randweg terug naar huis te biken. Tijd om nog een paar onderdelen te bestellen want de Cube heeft geen zin om lekker op het middenblad te blijven zitten. Toch gare voorbladen dus. Ach, het houdt je van de straat

KerstkaartenrondeTrips

Posted by Patrick Fri, January 19, 2018 16:21

Woensdag 20 dec.
Pinky on Patrol
Kerstkaartentocht Cranendonck,
46 km. & 39 hoogtemeters

Het is bijna kerstmis. Het is guur, koud en in de bossen is het een grote modderbende. San. heeft al bijna alle kerstkaarten geschreven en ik doe mijn fietskleding aan om de kaarten die hier in de buurt bezorgd moeten worden met de fiets af te leveren.
Ach, zo wordt je in ieder geval gedwongen om toch maar naar buiten te gaan en je hebt een doel voor ogen. Want tsja, ook degene die het verst weg wonen krijgen een persoonlijk bezorgde kerstkaart.
Blog imageVanuit huis gaat de tocht in ieder geval de eerste kilometers over het asfalt en draaien we via Schoot in de richting van Hamont. Een aantal huizen verder schieten we achter de Bever door richting Achel. Het is vandaag druilerig weer en de waterdruppels parelen van de fietskleding naar beneden. Gelukkig is het windstil en krijg je het tijdens het door-
trappen lekker warm.Vanuit Achel ga ik richting Valkenswaard om even ergens lekker een bak koffie te doen. Gelukkig is "Het Zomerhof" het hele jaar open en brand binnen lekker de kachel.
Na een kop koffie met uiteraard een stuk vlaai spring ik weer op de fiets en bike via de hei richting Dorplein.
De kaarten zijn ondertussen in alle brievenbussen belandt.