MountainbikeReviews.nl

MountainbikeReviews.nl

Passie voor biken.

Mountainbike Reviews, voor u biken we en testen producten.

Een blik in de keuken bij Energy Lab

ReviewsPosted by Patrick Mon, September 11, 2017 11:33
Enkele jaren geleden opende Energy Lab, een trainingsbegeleidingscentrumbedrijf, haar eerste vestiging in Nederland. Wij waren te gast in Eindhoven voor een blik in de keuken en het ondergaan van een Body-Scan en inspanningstest. Als dat maar goed gaat!

Na het inchecken aan de balie worden we ontvangen door Physical coach Cees- Jan van der Zweep. Tijdens een kop koffie legt Cees-Jan uit wordt duidelijk wat er bij Energy Lab gedaan wordt. Ze bieden een breed scala aan metingen. Van conditesten voor het fietsen en hardlopen naar fietspositionering en steunzoolanalyse tot voedingsadvies en lichaamsscan door middel van een Dexa meting.

De diverse metingen zijn niet alleen interessant voor professionele sporters.
Enthousiaste of nieuwsgierige recreatievelingen die hun training willen verbeteren of een met bepaald doel voor ogen, bijvoorbeeld het rijden van een flinke Alpen- of Ardennenmarathon binnen een bepaalde tijd, hebben uiteraard ook baat van een inspanningstest en Dexa scan. Je brengt immers je lichaam in kaart en weet aan welke zone's je moet werken om alles in vorm te brengen.

Na de uitleg over Energy Lab beginnen we met een intake gesprek. Hier beginnen alle testen mee. Een korte vragenlijst over het verleden, valpartijen, blessures en doelstellingen brengt je sportgeschiedenis langzaam in beeld.

Lichaamsscan:
Zodra het intakegesprek erop zit loop ik samen met Cees-Jan naar een andere ruimte. In deze ruimte bevindt zich namelijk de Dexa scanner. Dexa staat voor Dual-energy X-ray absorptiometry. Door middel van deze scanner wordt je bot- dichtheid, spier- en vetweefsel in kaart gebracht. Je gaat onder de scanner liggen en na 6 minuten is je lichaam in kaart gebracht. De straling die de scanner voortbrengt is een minimale dosis maar vrouwen welke zwanger zijn of dit denken kunnen beter wachten tot na de bevalling.

Zodra de scanner uitgewerkt is lopen we met Cees-Jan de resultaten door. Alles is mooi in kaart gebracht en er worden tips en oefeningen doorgesproken om bepaalde zones te verstevigen. De botdichtheid is een heel interessant gegeven vanwege mogelijke botontkalking na een bepaalde leeftijd. Op tijd aandacht schenken aan de botten kan latere problemen weer voorkomen. Factoren waar je eigenlijk nooit bij stilstaat maar door de scan ineens wordt bijgebracht.

Inspannningstest:
Het is tijd voor de inspanningstest. Je hebt de mogelijkheid om je eigen fiets mee te nemen zolang deze maar niet voorzien is van steekassen. Ik neem plaats op een van de fietsen van Energylab omdat mijn eigen bikes bijna allemaal voorzien zijn van steekassen.

De test wordt uitgevoerd op een electromagnetische fietsergometer. Een soort van Tacx of Wahoo Kickr. De test start met 60 Watt en wordt om de 5 minuten verhoogd met 40 Watt. Dat klinkt niet veel maar vergeet niet dat je continue aan het fietsen bent en dit ook geen piekbelastingstest is. Op het einde van elke verhoging wordt je trapfrequentie, hartslag, vermoeidheidsscore en melkzuurgehalte gemeten en in kaart gebracht.

Het is bij deze test ook de bedoeling dat je boven 70 omwentelingen per minuut blijft maken. Dus zodra je traptempo onder de 70 komt wordt het tijd om aan te poten. Vanaf 140 Watt begint het als redelijk vals plat aan te voelen en bij 220 Watt ben je al een flinke berg aan het beklimmen. Zweet parelt langs je rug naar beneden en je hartslag is flink aan het werk. Nu is het een kwestie van tanden op elkaar en doorstampen tot je niet verder komt. 35 minuten na de start zit voor mij de test erop. Even lekker douchen en dan is het tijd om samen met Cees-Jan alle gegevens door te nemen.

Met een hoop informatie over mijn lichaam, traningsoefeningen en schema's neem
ik afscheid vanCees-Jan en vertrek weer richting huis. Er is nog werk aan de winkel.

Voor meer informatie klik je op:
http://www.energylab.be/nl-BE/energy-lab  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post48

Trails rijden met de Bontrager Drop Line

ReviewsPosted by Patrick Thu, September 07, 2017 12:16
Als een van de laatste grote jongens in het veld kwam Bontrager een korte tijd geleden uit met de nieuwe Drop Line zadelpen. Eentje die we waarschijnlijk een stuk vaker tegen gaan komen op de fietsen van Trek.

In de doos vinden we de Drop Line dropper samen met een lange binnen- en buitenkabel en een remote voor een 1 x 11/12 drivetrain. Maar de bikers welke met 2 ringen aan de voorkant rijden hoeven zich geen zorgen te maken. Hier is ook een remote voor beschikbaar.

Het monteren van de Drop Line is snel gebeurd. Zodra de kabel door het frame is getrokken hoef je deze alleen maar vast te klikken aan de dropper, de remote vast te schroeven en de binnenkabel hieraan bevestigen. Wil je de pen na montage uit het frame halen is dit nog sneller. Je klikt simpel de binnenkabel los en je bent al klaar.

De Drop Line werkt door middel van een luchtcartridge en de drop wordt bepaald door de totale lengte van de pen. Wij reden rond met de 150 mm drop versie. Deze heeft een totale lengte van 445 mm. Ideaal voor bikers met lange benen maar niet voor kleine bikers op kleine frames. De kans bestaat dan dat door de inbouwdiepte deze niet het frame past. Maar gelukkig zijn er nog twee andere maten. 125 mm drop met een lengte van 395 mm en de 100 mm drop van 350 mm.
De verstel mogelijkheden van de Drop Line zijn zoals je gewend bent van een luchtcartridge oneindig.

De werking van de dropper is goed maar bij de eerste tochten was een licht schoerend geluid te horen tijdens het laten zakken van de dropper. Een paar druppeltjes silicone olie deden wonderen voor het geluid. De opgaande beweging gaat niet heel snel maar eerder gecontroleerd. Niet zoals de pogo stick die ineens omhoog springt zoals je bij andere droppers wel eens tegenkomt.
Eenmaal in de laagste stand blijft de pen zitten waar hij zit. Je kunt de bike ook aan het zadel optillen zonder dat je de dropper uitrekt. Nu ben ik sowieso geen fan van het optillen van je bike aan het zadel maar soms ontkom je er niet aan of doe je het per ongeluk.

Na een flink aantal tochten werkt de dropper nog prima en heeft dankzij de ingebouwde groeven maar een kleine mm speling naar links en rechts. Niets spectaculairs eigenlijk. Wel is de dropper gevoelig voor modder en zal na modderige tochten zo nu en dan eens goed schoongemaakt moeten worden aan de binnenkant. Maar het demonteren van de dropper is dmv. 3 inbussleutels zo gebeurd.
Iets wat de levensduur en werking van droppers ten goede komt is misschien niet de mooiste oplossing maar als je een oud stuk binnenband neemt welke je om de buis trekt houdt je het vuil in ieder geval buiten.

De dropper en remote hebben na een flink aantal tochten een heel soepele werking en vertonen nog geen enkele spoor van slijtage.

De adviesprijs bedraagt € 299,-
De Drop Line is verkrijgbaar in drie lengtes (31.6)
350 mm met 100 mm drop
395 mm met 125 mm drop
445 mm met 150 mm drop

Voor meer informatie klik je op
https://www.trekbikes.com/nl/nl_NL/fietsuitrusting/fietsonderdelen/zadelpennen/bontrager-drop-line-dropper-zadelpen/p/13873/  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post46

Eerste indruk Fouriers HB-MB008 carbon stuur & SM-RA003 stuurpen

ReviewsPosted by Patrick Thu, August 10, 2017 19:58
Vorige week kwam het lichtgewicht carbon Fouriers HB-MB008 stuur binnen samen met de aluminium SM-RA003 stuurpen. Als eerste leggen we het stuur op de keukenweegschaal. Want we zijn wel heel nieuwsgierig wat deze aangeeft.Deze nieuwsgierigheid werd vooral getriggerd na het uitpakken van de het stuur. Dit voelt inderdaad heel licht aan. En de keukenweegschaal liegt er niet om. De naald blijft steken op 183 gram. Niet slecht voor een stuur wat 750 mm breed is. De 70 mm stuurpen wordt afgetikt op 124 gram. Niet alleen ziet het gewicht er goed uit maar met de looks zit het ook wel snor. Een wit met zwart stuur met handige lijntjes mocht je het stuur willen inkorten. Het stuur is zelfs in te korten tot 660 mm. Volgens de huidige maatstaven is dat veel te smal maar de grammenjagers zijn degene die daar het voordeel van in zullen zien.Het stuur laten we zoals het is want deze maat bevalt al een paar jaar prima. Zeker in combinatie met de 70 mm stuurpen.
Tijdens het monteren merk je dat je met carbon bezig bent. Je moet namelijk een stuk rustiger met je sleutels om gaan. 6 Nm op de schroeven is genoeg en een goede momentsleutel is zeker aan te raden. Maar mocht je die niet hebben dan volgt hier een hele korte les natuurkunde.
6 Nm staat in relatie met een gewicht van 600 gram op een buislengte van 1 meter. Dus voor een korte inbussleutel van 10 cm lever je 6000 gram (6 kg) gewicht.
Druk maar eens 6 kg op een keukenweegschaal met twee vingers en je zult zien dat je vingertoppen wit worden van de kracht.

Na de les natuurkunde is het tijd om op pad te gaan.
We gaan voor een rondje Cranendonck waar we redelijk wat singletracks en diverse terreinsoorten tegen komen. De eerste kiezels rollen al snel onder de banden door en het valt op dat er bij het kracht zetten aan een kant nog een beetje flex op het stuur zit. Deze flex zorgt er voor dat kleine trillingen uit het stuur gefilterd worden. Zoals de trillingen van de kiezels waar we nu overheen rijden. Maar zodra je een klein heuveltje hebt en met twee handen aan het stuur trekt merk je ineens de stijfheid. De flex is dan ineens weg en alle kracht die je zet wordt door het stuur doorgevoerd naar je bike. Ook bij het snel omzetten van je bike over de 4 km langen singletrack van "De Vloeten" beweegt de bike lekker vlot. Een combinatie van de juiste onderdelen die met elkaar in balans zijn. Het stuur blijft ook netjes op zijn plaats en is niet verdraaid. Het extra griplaagje wat Fouriers in het midden van de stuurpen heeft aangebracht zal hier ook wel mee te maken hebben.

Nu is het een tijdje geleden dat er een carbon stuur gemonteerd is dus tijdens monteren was er wel een bepaald gevoel van:"nieuw, carbon, hoeveel kracht kan het hebben?"Eenmaal op de trails was dat gevoel eigenlijk vrij snel weg en kwam het vertrouwen boven. Op de helft van de trip hadden we het stuur al niet meer in de gaten.

Een goed gevoel dus.

De adviesprijs van het carbon stuur HB-MB008 is: € 122,99
http://www.pilotcycleparts.nl/fouriers-lightweight-carbon-flat-handlebar...

De adviesprijs van de stuurpen SM-RA003 is € 42,99
De stuurpen is verkrijgbaar in de maten 70 mm t/m 120 mm.
http://www.pilotcycleparts.nl/fouriers-3d-forged-stem-sm-ra003.html

Met dank aan Pilot Cycles Parts voor het beschikbaar stellen van het stuur
en stuurpen: http://www.pilotcycleparts.nl/  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post44

All Mountain rijden met de Canyon Spectral AL 6.0

ReviewsPosted by Patrick Thu, August 03, 2017 12:46
Een tijdje geleden kregen we bericht van Canyon dat er een mooie Spectral op ons stond te wachten voor een testrit. Wij namen de bike mee naar de Vercors in Frankrijk waar de stenen je om de oren vliegen. En gevlogen hebben we!

De bike staat klaar in het servicecentrum in Eindhoven waar diverse bikes klaar staan om teruggestuurd te worden na hun service of garantiebeurt. Voor de bikers die een raar onderbuik gevoel krijgen bij online bestellen is dit een welkome geruststelling.

De Spectral AL 6.0 is het basismodel van de Spectrals. Met een 2 x 11 SLX /XT aandrijflijn, 140 mm Fox Rhythm/Float voor- en achtervering en een dikke 27,5 DT Swiss M 1850 Spline wielset met 30 mm brede velgen is de bike voor een basismodel goed uitgerust. Veel value for money kunnen we gerust zeggen.

De bike is een echte All Mountain Bike. Een balhoofdhoek van 67 graden en een achter brug van 430 mm zorgt voor een stabiele maar tevens ook wendbare bike welk goed door krappe haarspeldbochten te draaien is. De bike waar we mee op pad gingen was framemaat XL met een wielbasis van 1222 mm. De bovenbuislengte meet 645 mm en is flink sloping gebouwd. Maar hij voelt een stuk korter aan dan de Nerve 9.9 welke ik vorig jaar heb getest. Met mijn 191 cm en binnenbeenlengte van 98 is de Spectral in XL spot-on.

Het frame is gemaakt van hydroformed aluminium 6000 buizen en zijn rondom het balhoofd en de trapas stevig uitgevoerd om een zo stijf mogelijk geheel te verkrijgen.
Verder is het frame is uitgerust met interne kabelvoering, 12 mm. steekas en een pressfit trapas. De stuurpen van 60 mm is een mooie tussenmaat in de wereld van AM-bikes. Wil je een kortere dan is deze immers zo vervangen.

De eerste tocht met de Spectral is een rondje Sahara in Lommel. Een leuk rondje om de bike af te stellen op de snelle singletracks met veel hobbels en boomwortels. Vanaf de eerste meters merk je direct dat je met een allemansvriendje op pad bent. Binnen no time krijg je het gevoel de bike te kennen en je niet voor verrassingen komt te staan.
De achterdemper heb ik flink op moeten pompen omdat ik bij de eerste sprong al gelijk de maximale veerweg van de demper gebruik. Een aantal keren bijpompen later alles is afgesteld op mijn rijstijl. De demper heeft drie standen. Maar ik heb er voornamelijk twee van gebruikt. De pro-pedal stand en de volledig open stand. In de pro-pedal stand is de bike heel efficiënt en reageert bijna niet op pedaalslagen. Flinke klimmen in de Franse Vercors bevestigen dat de bike bergop weinig energie verliest. De middelste stand van de demper heb ik voornamelijk gebruikt bij technische single trails bergop. De gulden middenweg tussen tractie en efficiëntie.

Aan de voorkant van de bike siert een nieuwe Fox Rhytm 34. 140 mm aan plushe veerweg en een 15 mm steekas. Rebound, lock-out en preload zijn alles wat je in kunt stellen. En om eerlijk te zijn heb ik niet meer nodig gehad. De vork doet prima zijn werk en grote klappen worden net zo soepel opgevangen als kleinere stenen. Op het moment dat je staand wil klimmen zul je de lock-out moeten gebruiken want de bike pomp dan flink aan de voorkant. Voor een korte technische escapade is daar natuurlijk niets mis mee maar tijdens het staand klimmen op een lang gravelpad wil je al je energie in de achterbrug krijgen.

Voor de aandrijving zorgt een Shimano SLX/XT (2x11) groep. De achterderailleur is XT en de rest van de aandrijflijn SLX. De cassette heeft een bereik van 11-40 en op het crankstel zitten een 24 en 34 tandblad. Met het 24 tands voorblad en 40 achter heb je een prima verhouding om zelfs de steilste klimmen boven te komen. In technisch terrein voldoet het 34 tands voorblad prima maar zodra je even flink kunt doorrijden op een gravelpad kom je een versnelling tekort. Een 36 blad aan de voorkant zou een prima oplossing zijn. Een goede upgrade zodra de set versleten is.
De achterderailleur met clutch houdt de ketting goed op spanning en schakelt als een zonnetje over de tandwielen. Over het klapperen van de ketting hoef je je soweiso geen zorgen te maken. De Spectral AL 6.0 is namelijk extra uitgerust met een ketting geleider. In het begin hoor je hier de ketting redelijk goed overheen kabbelen maar zodra deze wat is gebruikt is hij een heel stuk rustiger. Over upgrades gesproken, de SLX shifter aan de voorkant doet zijn werk prima maar heeft als nadeel dat er maar één tandje tegelijk afgeschakeld kan worden. En als je een XT gewend bent die er twee pakt zou dit voor mij de eerste upgrade zijn.

De Shimano BR-M506 remmen met een 200 mm schijf aan de voorkant en een 180 mm schijf aan de achterkant zorgen er voor dat je bike tot stilstand komt. Een lange afdaling van 700 hoogtemeters aan singletrack was een flinke kluif voor remmen en bestuurder maar de voorrem raakte de warmte goed kwijt. De achterrem begon na een tijdje wat sponziger aan te voelen maar na een paar minuten afkoelen was de bike weer klaar om verder te gaan. Dit was wel onder extreme omstandigheden op de Franse GR paden. Voor een no nome brake boezemen ze in ieder geval genoeg vertrouwen in.

De DT Swiss M 1850 Spline wielset met een 30 mm brede velgen zijn stijf en sterk. Ook zorgen ze er voor dat de 2.4 Continental Mountainkings heel mooi vallen. Een week over de stenen knotsen en de velgen hebben nog geen krimp gegeven. Ik heb gelukkig voor de bike geen heel lompe rijstijl maar probeer wel alles rijden.

Verder voelen alle componenten van de bike goed aan en het feit dat zelfs de basis versie is uitgerust met een RockShox Stealth dropper is een groot pluspunt. Want een AM-bike zonder dropperpost kan tegenwoordig niet meer.

De paden op:
De Spectral is zoals gezegd een allemansvriendje. Je stapt op de bike, stelt alles af en
na een paar kilometer voelt alles goed aan. Tijdens het klimmen blijft de bike goed in balans en de voorkant heeft niet de neiging om omhoog te wippen. Je gewicht is makkelijk naar voor te plaatsen maar dat is niet eens echt nodig. En zodra je voorwiel het luchtruim kiest is het waarschijnlijk tijd om te gaan wandelen of klimmen met de biken in je rug.

Zodra je eenmaal boven bent is het tijd om de demper open te zetten en een flinke technische route naar beneden te kiezen. Op de technische paden geeft de Canyon geen krimp en laat zich goed plaatsen. Snel van oor op oor leggen is dan ook geen punt. Op het moment dat het echt knettersteil wordt ligt de dempel eerder bij de biker dan bij de bike. Flinke stenen en drops worden immers goed verteerd. De Mountainkings doen het prima in de stenen en droge grond maar is geen fan van natte boomwortels.
Op het moment dat je de gaskraan open trekt in de afdaling voelt de bike nog steeds stabiel aan. Vooral in maat XL met de lange wielbasis vlam je snel door de trails en over de jumps heen. In de lucht is de bike ook stabiel en hij nodigt ook uit om het luchtruim te kiezen.
De lange wielbais is een voordeel maar bij scherpe haarspeldbochten een nadeel. Het is belangrijk om de bochten goed te lezen en de bike over de de buitenkant te laten rollen. De korte achterbrug zorg er wel voor dat je de bike goed over zijn as kunt laten draaien en na een tijdje leer je vanzelf door krappe bochten te rollen. Oefening baart kunst.

Ik heb de bike niet meegenomen naar een bikepark waar alles is aangelegd om de bikes doorheen te laten rollen, nee de Spectral is uitgelaten op Franse GR paden en de zwarte mountainbikeroutes van de Vercors. En zwart is daar ook echt zwart. Technisch en regelmatig vlak langs een afgrond van een paar honderd meter. Een bike die dan vertouwen in boezemt is op deze momenten geen overbodige luxe.

De Spectral is een allemansvriendje die vraagt om technische trails. De afmontage is klaar en op de shifter na zou ik er niets aan veranderen.

De adviesprijs van de Canyon Spectral AL 6.0 bedraagt € 1999,-

voor meer info klik je hier:
https://www.canyon.com/nl/mtb/spectral/2017/spectral-al-6-0.html  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post43

Born To Ride met Ekoi

ReviewsPosted by Patrick Mon, July 24, 2017 12:22

Steppenwolf maakte er ooit een liedje van, Born to be Wild. Oké dit is dan niet helemaal hetzelfde maar de ondertoon wel. Een ode aan het Rock and Roll gevoel van de fietswereld. En het beklimmen van de Col de Rousset was een mooie test voor dit tenue.

De broek:
Het bibshort bestaat uit 10 segmenten inclusief het bovenstuk. Maar wat opvalt is de stof waar deze uit bestaat. Elk segment is namelijk gemaakt uit een soort lamellenstof. Kleine streepjes stof die door middel van een tussen stukje aan elkaar gekoppeld zijn. Dit zorgt er voor dat de broek zich netjes om je benen plooit.
De maat van de broek welke ik draag is 2XL. En met mijn 191 cm past de broek prima. De pijpjes zijn niet te kort en de lengte van de bretels is lang genoeg zodat ze niet gaan trekken. De bretels zijn gemaakt uit een meshe stof en zijn 6 cm breed voor een prettig gevoel rond de schouders.

De zeem bestaat uit één grote pad welke gesplitst is bij het zitgedeelte. De pad is gemaakt uit verschillende dichtheden met gel inzetstukken welke trillingen tegengaan en de druk over het zitgedeelte verdeelt. Lange tijden in het zadel zijn daardoor ook geen probleem. En tijdens het beklimmen van de Col de Rousset in het Franse plaatsje Die heb ik ook geen enkel moment last van dode punten gehad. En je zit toch 20 km in het zadel met continue 5 - 8 % stijgingspercentage.
Tijdens hete dagen koelt de broek ook goed. De lamellenstof zorgt ervoor dat de benen een beetje kunnen "ademen". En de geperforeerde zeem voert de transpiratie van je zitgedeelte af.

Om de broek op zijn plaats te houden bevindt zich aan de onderkant een brede silicone strip wat omhoog kruipen van de pijpjes tegen gaat. Qua uitstraling komt de Rock & Roll tekst mooi terug in de broek en op de silicone strips.

Het shirt:
Het Born to Ride shirt is de blikvanger van het tenue. Een stoere uitstraling welke in sublimatie gedrukt is zodat het vele jaren en wasbeurten mee gaat. De stof van het shirt bestaat uit twee materialen. De zogenaamde Full Moon voor de schouders en armpjes en ademende vezels voor je torso en rug. De Full Moon is een open geweven meshe structuur wat de wind buiten houdt en transpiratie afvoert. De ademende vezels zijn iets dichter geweven maar bevat nog steeds een kleine meshe structuur. Dit zorgt ervoor dat het shirt zelfs onder de hete zomerzon blijft ademen. Maar tegelijkertijd ook de wind probeert buiten te houden zodra de zon weg is. En daar is Ekoi goed in geslaagd. De torso blijft mooi droog en boven op de berg waar de wind enigszins fris waait blijf je nog goed op temperatuur.
Belangrijk is ook wel om te zorgen voor een goed ondershirt. Want het ene is gekoppeld aan het andere.
Aan de voorkant van het shirt zit zoals verwacht een doorlopende rits zodat je het lekker open kunt gooien tijdens flinke klimmen.
In het shirt draag ik net als de broek de maat XXL en deze zit voor mijn maatvoering prima. De mouwtjes zijn niet te kort en de rug is lang genoeg. Maar ik ben niet uitgerust met een lange torso dus als je de kleding ergens kunt passen is dat uiteraard altijd aangeraden.

Om de zaak op zijn plaats te houden zitten er aan de uiteinde van de armen en onderkant van het shirt dezelfde 5 cm brede silicone strips als aan de onderzijde van de broek.
Verder is het shirt uitgerust met 3 zakken op de rug. Genoeg voor je eten maar ik had toch graag nog een extra afsluitbaar zakje gezien voor je huis sleutels of gsm in op te bergen.

De uitstraling het Born to Ride Tenue is geslaagd en de technische werking van de diverse stoffen zorgen voor een goede samenwerking. En omdat alles in sublimatie gedrukt is zal het heel wat wasbeurten mee gaan.

De broek is verkrijgbaar in de maten XS t/m XXL
Het shirt is verkrijgbaar in de maten S t/m XXXL
De adviesprijs van de set bedraagt € 199,98

Voor meer informatie klik je op:
http://www.ekoi.fr/nl/pack-tenue-ete-homme/6324-pack-ekoi-born-to-ride.html  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post42

Trails rijden met de Bontrager Rally Mips

ReviewsPosted by Patrick Wed, July 19, 2017 21:28
Afgelopen jaar introduceerde Bontrager (het huismerk van Trek) de nieuwe Rally Mips helm. Een stevige All Mountain helm. Zelf zo stevig dat het de eerste goedgekeurde helm is voor het gebruik van een Speedelec bike.

Oplettende bikers weten natuurlijk dat de Rally al een tijdje in productie is bij Bontrager. Maar wat is veranderd zijn een paar stickers op de helm en op de doos. Moet je daar nu zo'n ophef over maken zou je denken. Op zich wel, vooral als het om de NTA 8776-norm gaat. Het certificaat dat de helm geschikt is voor de snelle Speedelec bikes.

Het Multi-direction Impact Protection System verwijst naar de gele schaal die aan de binnenkant van helm is ingebouwd. Deze schaal zou de rotatiekrachten voor een groot gedeelte opvangen tijdens de klap of een impact. De krachten worden dan in mindere mate doorgegeven aan je hersenen waarmee hersenletsel voorkomen kan worden. Je hersenen zijn ook maar een raar iets. Deze drijven namelijk in een vloeistof. Je kunt het eigenlijk vergelijken met een ui welke los in een glas licht. Je kunt het glas nog zo goed beschermen maar zodra het glas stopt met bewegen schiet de ui door en kan nog steeds beschadigen. Maar Mips zou dit een stuk verminderen door de klap weer te verdelen.
Dit hebben we tijdens het biken met de helm gelukkig niet hoeven testen dus we geloven Bontrager op hun woord.
De Rally is zoals de naam al doet vermoeden een echte All-Mountain helm, geschikt voor lange dagen in het zadel tijdens technische tochten. De achterkant valt ook vrij diep rond je hoofd en de slapen worden ook goed beschermd. Al deze bescherming komt uiteraard met een gewicht. De keukenweegschaal blijft dan ook hangen op 379 gram. Geen lichtgewicht maar voor een helm die gemaakt is om zware klappen op te vangen valt het niet tegen. Tijdens het biken valt het extra gewicht niet op. De pasvorm is zoals bij alle kleding persoonlijk. Met mijn eierkopje valt de helm heel netjes over de schedel zonder rare drukpunten te voelen. De pasvorm is te vergelijken met de AM helmen van MET.
Voor het aanspannen van de helm zit er een enkele draaiknop aan de achterkant. Dus even aandraaien en de helm vormt zich netjes naar je schedel. Voor het comfort is de binnenkant uitgerust met voorgevormde pads welke het zweet wat meer langs je gezicht leiden zodat het niet in je ogen komt.
De helmriempjes zijn uitgerust met "flatlock" riemverdelers. Dus geen gefiedel rond je oren om de bandjes goed te zetten. Deze zitten al op de plaats waar ze horen. Dus na het aanspannen van de kinband ban je klaar om te gaan.

De helm is uitgerust met 20 luchtgaten. Ze zijn niet heel groot van formaat maar groot genoeg om je hoofd tijdens een flinke Ardennentocht goed te koelen.
De pads doen het werk waarvoor ze zijn gemaakt en houden je ogen inderdaad vrij van zweet

Het vizier aan de voorkant is in hoogte verstelbaar en ook verwijderbaar of vervangbaar mocht deze stuk gaan door een laaghangende tak oid. Het omhoog zetten van het vizier geeft ook wat extra ventilatie zodra je een lange klim voor de boeg hebt. Aan de achterkant van de helm zit geen klip om je goggles aan vast te maken maar het is redelijk plat zodat de elastiek amper verschuift.
Bontrager heeft trouwens een groot vertrouwen in de bikers welke met de Rally Mips rijden. Ze bieden namelijk in het eerste jaar na aankoop een volwaardigeCrash Replacement. Dus heb je jezelf (en daarmee je helm) total los gereden, dan krijg je in ieder geval een nieuwe helm aangeboden van Trek.

Conclusie:
Een prettige All-Mountain helm die goed ventileert en dankzij Mips tegen een flinke klap kan. Tevens mag hij ook nog gebruikt worden op een Speedelec bike. En met één jaar Crash Replacement ben je het eerste jaar dubbel beschermd.

De helm is verkrijgbaar in de maten S (51 - 57 cm), M (54-60 cm) en L (58-64 cm)
De Rally komt in de kleuren groen, blauw of zwart.
De adviesprijs bedraagt € 129,99

Voor meer informatie klik je op:
https://www.trekbikes.com/nl/nl_NL/fietsuitrusting/fietsaccessoires/fietshelmen/bontrager-rally-mips-mountainbikehelm/p/14406/  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post41

Een blik in de keuken bij Pilot

ReviewsPosted by Patrick Wed, July 12, 2017 12:34
Afgelopen week waren we te gast bij Pilot Cycles. Een Nederlandse fietsbedrijf gelegen in het Brabantse Nuenen. Zet wel even je zonnebril op zodra je binnenloopt.
Want het is allemaal titanium wat er blinkt!

We worden ontvangen door Mathijs (Sales en Marketing) maar voordat we aan de koffie gaan lopen we even langs alle modellen die in de zaak staan opgesteld. Hetgeen wat het meest opvalt is de kleur. Alles heeft namelijk dezelfde kleur, titanium. Mountainbikes, Endurance racer, snelle Roadbike en uiteraard diverse Trekking fietsen. Alles is grijs. Is dat niet saai?
Nee hoor, het materiaal heeft namelijk iets magisch. De uitstraling van de kleur en de vormgeving van de bikes zorgen ervoor dat je geneigd bent om bij elke bike elk detail te bekijken. En het zijn niet alleen de looks, de rij-eigenschappen liegen er namelijk niet om. Maar daar komen we over een tijdje zeker op terug.

Uitleg door Mathijs leert dat Pilot vijf jaar geleden gestart is door Pieter en Joris. Joris kwam jaren geleden bij Pieter in de winkel en vroeg naar een specifieke fiets. Om een lang verhaal kort te maken staken de heren de koppen bij elkaar en begonnen met tekenen en ontwerpen. Een tijdje later werd Pilot Cycles opgericht.
Het logo van Pilot is een strak vormgegeven zwaluw, snel, behendig en goed in manoeuvres. De ultime piloot.

Maatwerk.
Dat is waar het allemaal mee begon. Maatwerk van A tot Z. Samen met de klant een fiets ontwerpen op een bestaand ontwerp of zelfs een compleet nieuw design. Het kan allemaal. Maar tegenwoordig zijn de bikes ook in vaste maten te verkrijgen. De bekende S - XL of 51 - 60 cm. Voor de fietsers die geen maatwerk zoeken is dit een stuk toegankelijker. En tevens heeft Pilot de mogelijkheid om een aantal frames op voorraad te hebben zodat ze alles nog sneller bij de klant kan leveren.

De frames van Pilot worden gelast in Azië maar het ontwerpen en assembleren gebeurd gewoon in Nuenen. Zelfs het zandstralen van het logo gebeurd in de werkplaats in Nuenen. Dus als je nog een extra naam op het frame gestraald wilt hebben dan is dat mogelijk. U vraagt, Pilot draait. Er zijn ook plannen om frames in een kleurtje te spuiten. Maar waarom zou je dat willen als je een schitterende titanium afwerking kunt hebben. Het gepolijste en blank gecoate titanium frame wat in de showroom stond was trouwens ook schitterend.

Na een korte wandeling door de tekenkamer word de aandacht getrokken door een kleine 3d printer welke gebruikt wordt voor het ontwerpen van kleine onderdeeltjes van de frames. Maar een 3d printer is niet het enige wat er staat. Een nieuw model racefiets compleet geschuurd uit piepschuim staat tentoon gesteld en wacht erop om geproduceerd te worden (Helaas mochten we daar geen foto's van maken ;) ).

We lopen nog wat rond en Mathijs laat het nieuwste paradepaardje zien.
Een titanium mtb met een vedergewicht van 8,5 kilo. Een schitterend apparaat maar uiteraard wel met een maximaal rijdersgewicht. Meer gemaakt om te laten zien wat er allemaal mogelijk is met het materiaal en dat ze nog lang niet klaar zijn met ontwikkelen. En die ontwikkelingen houden we graag in de gaten.

We nemen afscheid van Mathijs en werpen nog een blik op de grijze collectie.
Magisch.

Voor meer informatie klik je op:
http://www.pilotcycles.com/nl/187/pilot-titanium-bikes/pilotcycles  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post40

Op pad met de Rapha Brevet collectie

ReviewsPosted by Patrick Mon, June 12, 2017 21:05
Een tijdje geleden beschreven we het Rapha Brevet Gilet maar tussendoor verkenden we ook diverse nieuwe paden met het Brevet bibshort II en de Brevet windblock jersey.Brevet Bibshort II:
We beginnen bij de broek. Deze is vervaardigd uit 9 segmenten inclusief het bovenstuk. Dat zijn er een aantal minder dan we afgelopen jaren gewend zijn geraakt maar de broek vormt zich prima om je benen zodra je deze aan doet.
De pasvorm is redelijk krap wat je eigenlijk al verwacht van product wat in Italië gemaakt is. Ik draag de broek in maat XXL maar het is niet de breedte van de pijpjes wat krap is maar de lengte van de bretels. Deze mochten een paar cm langer zijn. En ik heb met mijn 191 cm met 98 cm binnenbeenlengte geen lange torso. Dus passen in de winkel is het advies. Maar dat geldt zoals je hier vaker kunt lezen voor alle kleding die we testen.Tijdens het biken zit de broek in ieder geval prima. De bretels zijn na een kwartiertje biken een beetje uitgerekt waardoor je ze niet meer voelt trekken. De bretels zijn gemaakt uit een brede meshe stof van ongeveer 6 cm breed. Een aangenaam gevoel, vooral als je de broek op je blote bast draagt tijdens een hete zomerdag of spinningles in de sportschool.

De zeem bestaat uit twee grote pads welke uit verschillende dichtheden bestaat met tussen de pads een kanaal welke de druk op de dode zone reduceert. Rondom de grote pads is een grote omliggende pad gemaakt welke om het zadel heen sluit om wrijving van de benen te verminderen. Op de lange fietstochten gedraagt de zeem zich prima en dankzij de perforaties in de zeem is deze heel snel droog. De perforatie is sowieso een gemak tijdens een fietsvakantie met weinig bagage. Je wast de broek 's avonds uit en de ochtend daarop is deze (als het geen dompig weer is) weer klaar voor een lange dag in het zadel.

Aan de onderkant van de broek bevindt zich een brede siliconen strip wat omhoog kruipen van de pijpjes tegen gaat. De reflecterende Brevet strepen komen terug in de pijpjes en in combinatie met de roze strepen en navyblauwe kleur past het mooi in de Brevet lijn.

Brevet windblock jersey:
Tijdens het voorjaar, zomer en najaar kan het weer zomaar omslaan in ons land en tijdens de zomerse avondritten wil er wel eens een fris windje staan. Het shirt is dan ook gemaakt voor de iets frissere ritten en bestaat uit twee lagen. Een sneldrogend merinowollen shirt met aan de voorzijde dezelfde windstopper als het Brevet gilet. Met uiteraard een rits die volledig doorloopt zodat je op het moment dat je het ineens echt warm krijgt het shirt helemaal open kunt gooien. Aan de binnenkant van de rits zit een extra flap die er voor zorgt dat de wind niet door de rits kan stromen en zorgt voor meer comfort. Qua maatvoering valt het shirt goed uit. In mijn gewone shirts en kleding draag ik maat XL en het brevet shirt in XL zit prima. Niet te strak, maar ook weer niet te los.

Tijdens de lange ritten zorgt een siliconenstrip aan de onderkant van het shirt er voor dat deze niet omhoog kan kruipen. Deze strip loopt niet helemaal door naar de voorzijde maar dat is ook niet de plaats waar shirts omhoog kruipen. De mouwtjes zijn niet uitgerust met een siliconenstrip maar het merinowol heeft ook niet te neiging om omhoog te kruipen. Het linkermouwtje bestaat uit 3 stroken en het rechtermouwtjes uit 1 lap stof. Waarschijnlijk is dit gedaan omdat zich aan de linkervoorzijde van het shirt nog een extra zakje bevind en je linkerarm dus iets meer zou bewegen dan de rechterarm. Je merkt er tijdens het fietsen in ieder geval niets van.
Bij een lange fietstocht wind tegen doet de windstopper goed zijn werk en bij hard werken laat het merinowol de transpiratie goed door. Zo is het shirt na een avondwasje de ochtend daarop weer droog en klaar voor de strijd. Het credo van Rapha voor de Brevet is ook "weinig meenemen, ver komen." Wat er op duidt dat de lijn gemaakt is voor meerdaagse tochten waar je zo min mogelijk kleding en spullen wilt meenemen en waar de kleding na een wasbeurt zo snel mogelijk droog is en weinig geurtjes achter laat. Dat is dan ook een van de mooie eigenschappen van Merinowol.

Het shirt is uitgerust met maar liefst 5 zakken. 3 grote verticale zakken aan de achterzijde. 1 aan de rechterachterzijde welke met een rits afgesloten kan worden en nog eentje met een rits aan de linkervoorzijde. Genoeg zakjes om diverse soorten klein grut, smartphone, fietspompje, eten en gereedschap in mee te nemen.
Qua kleur heeft het shirt weer dezelfde strepen als de broek en het gilet uit de Brevet collectie. Zo wordt alles een geheel. Kleding maken de man, en in het geval van Rapha zijn ze daar prima in geslaagd.

De broek is verkrijgbaar in de maten XS t/m XXL
De adviesprijs bedraagt € 210,00 en is verkrijgbaar in de kleuren
Navyblauw/roze, donkergrijs/geel of zwart/zwart

Voor meer informatie klik je op:
http://www.rapha.cc/nl/nl/shop/brevet-bib-shorts-ii/product/BTB03XX

Het shirt is verkrijgbaar in de maten XS t/m XXXL
De adviesprijs bedraagt € 170,00 en is verkrijgbaar in de kleuren
Navyblauw/roze, donkergrijs/geel of zwart/zwart

Voor meer informatie klik je op:
http://www.rapha.cc/nl/nl/shop/brevet-windblock-jersey/product/LBJ01  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post38

Trails rijden met de Gripgrab Vertical

ReviewsPosted by Patrick Thu, June 08, 2017 13:26

Zoals de naam al aangeeft is de Vertical handschoen van Gripgrab vooral gericht op het naar beneden richten van je voorwiel. Geen padding maar wel tonnen grip.De Vertical handschoenen zijn zoals je kunt afleiden ontwikkeld voor downhill, freeride en endurotochten. Maar uiteraard misstaan ze ook niet tijdens leuke all-mountaintochten en tijdens het trails rijden in de Ardennen.
Anders dan de vorige vertical's zijn de nieuwe versies niet meer in de bruine kleur van het suède leer. Helaas voor de liefhebbers van de retro-look maar de nieuwe oranje versie ziet er nog steeds flitsend uit.

Het oppervlakte van de handpalmen is gemaakt van zwart AX suède leer en bestaat uit een groot oppervlakte zonder padding. Dit om zo veel mogelijk grip te creëren tussen je handen en de handvatten. En grip bieden ze genoeg. Je hebt nooit het gevoel dat je te weinig grip hebt op je handvatten en remhendel. Tijdens het biken van een paar Ardennentoertochten heb ik de padding ook niet gemist. Maar een setje goede grips voor de drukpunten op je handen zijn dan wel aan te raden.
De bovenkant is gemaakt van een stevige meshe wat zorgt voor het ademen van de handschoenen. Ideaal voor lange ritten in warm zomerweer of flinke Alpentochten. Aan de zijkanten zit een stukje badstof om het zweet van je gezicht te wrijven.

Op de vingers zitten siliconen strips voor de grip op de remhendels en shifters. De vingertoppen zijn niet touch-screen compatible voor de smarthphone, dus handschoenen uit als je deze wilt gebruiken. Sommige schermpjes van fietscomputers werken wel samen met de handschoenen maar dat ligt eerder aan het soort touch-screen.
Rondom de polsen zit een elastische band en geen klitteband zoals je bij andere types ziet. Maar de pasvorm rond de pols is prima. Sowieso is de pasvorm weer ouderwets groot. Met mijn grote handen in maat XXL heb ik ruimte genoeg in deze handschoenen.Qua duurzaamheid gaan de Vertical's een hele tijd mee. De vorige versie is nog steeds in goede staat en ik verwacht van deze niets minder.

De Vertical is verkrijgbaar in de maten S t/m XXL
Ze komen in twee kleuren, zwart of oranje.

De adviesprijs bedraagt € 44,95

Voor meer informatie klik je op:
https://www.gripgrab.com/products/vertical?variant=28626168082  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post37

Onderweg met de Ekoi MTB First One

ReviewsPosted by Patrick Sun, May 28, 2017 12:00
First One. De naam zegt het al. De eerste MTB helm die Ekoi uitbrengt.
Maar dan ook gelijk een lichtgewicht. Maar wat wil je met 22 ventilatie openingen.

De First One valt in de categorie lichtgewicht XC helmen. Een prima helm voor Cross Country paden en lekker lopende singletracks. De keukenweegschaal blijft voor maatje S/M hangen op 258 gram. Een mooi gewicht voor een XC helm wat bij de grammenjagers vast wel in smaak zal vallen.

Wat als eerste opvalt is de grote hoeveelheid aan ventilatiegaten. 22 grote openingen en 5 kleintjes zorgen voor een flinke doorstroming van de lucht.
Voor de bescherming zorgt een Full in Mold buitenschaal en een hardschuimen binnnenlaag met verschillende dichtheden om de klappen op je schedel op te vangen en netjes te verdelen over de gehele helm.
Een leuk detail is het vliegengaas wat tussen de kussentjes is gevlochten. Het is al jaren geleden dat helmen met vliegengaas werden uitgebracht maar tijdens het biken langs het kanaal in de avondzon werden er toch redelijk wat beestjes door tegengehouden. En om ze niet in te ademen had ik ook maar even een dunne buff omgedaan. Proteïnen eet ik namelijk liever uit een wikkeltje in plaats van uit de lucht te happen.Om de helm op maat te maken gebruik je het stelwieltje aan de achterkant. Deze draai simpelweg aan en de helm past zich netjes aan. Het stelwieltje is op drie verschillende hoogtes te zetten zodat alles zit zoals jij het liefste hebt. Aan de achterkant bij het stelwieltje zit tevens een Coolmax kussentje voor het comfort.
Zodra je de riempjes voor de spiegel hebt afgesteld en je de helm onder je kin vast wil maken mis je ineens de kliksluiting. Deze is door Ekoi vervangen door een magneetje. Zodra je de twee lussen van de sluiting bij elkaar houdt schieten ze vanzelf in elkaar. Als je de eerste keer je helm af doet zul je Waarschijnlijk even zitten fiedelen maar na een paar keer heb je het trucje al door.
Voor het comfort zit er onder de kinband nog een zacht stoffen hoesje wat het schuren van de kinbanden tegen gaat.

Het draagcomfort van de helm is prima. Het lage gewicht is prettig onderweg en de Coolmax kussentjes doen hun best om overtollig zweet te absorberen en af te voeren. De kussentjes zijn na de tocht gewoon uit te wassen of na verloop van tijd (jaren) te vervangen voor nieuwe. De luchtflow bij warm weer is prima maar dat had ik ook al wel verwacht. Daar zorgen de zes grote ventilatiegaten aan de voorkant, acht aan boven/zijkant en nog eens 8 grote aan de achterkant wel voor. Bij warme beklimmingen in het Zuiden van Limburg is dat natuurlijk wel zo prettig.

Customizen:
Wat heel makkelijk en leuk is bij Ekoi is het customizen van je spulletjes.
De First one helm kun je in diverse kleurtjes bestellen en zo aan je bike of teamkleding aanpassen. Met 8 verschillende vizierkleuren en 18 verschillende inzetstukken kun je heel wat creëren. Tevens is er keuze uit 11 landvlaggetjes en bestaat de mogelijkheid om je naam of teamnaam op de helm te laten zetten. Persoonlijker dan dit kan het al bijna niet meer.

Bij aanschaf van de MTB First One wordt trouwens een stevige helmtas mee geleverd. Handig voor op fietsvakantie met je teamgenoten.

De helm is verkrijgbaar in de maten S/M (54-58 cm.) en L/XL (59-62 cm.)
De adviesprijs bedraagt € 89,99
De adviesprijs voor maximale customized bedraagt € 104,99

Voor meer informatie en de huidige aanbieding klik je op:
http://www.ekoi.fr/nl/configurateur-casque-ekoi?idModel=11  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post36
Next »