MountainbikeReviews.nl

MountainbikeReviews.nl

Passie voor biken.

Mountainbike Reviews, voor u biken we en testen producten.

Trailtocht Mullerthal Zaterdag

VakantiesPosted by Patrick Thu, April 05, 2018 17:52
Zaterdag 31 mrt.
Ragley's Adventure
Trailtocht Mullerthal, Luxemburg
50 km. & 1145 hoogtemeters

Waar ik de vorige biketocht vertrok met korte broek en bodywarmer is het vandaag een heel ander verhaal. Bij het opendoen van de gordijnen maakt de mist buiten een koude en herfstachtige indruk.
Ik ben in ieder geval blij dat ik bij het inpakken mijn winterjas heb meegenomen. Gelukkig passen de elleboogbeschermers er makkelijk onder, want vandaag gaan we samen met de jongens een rondje door het Mullerthal biken.
De jongens staan op de camping in Consdorf dus de eerste 8 km moet ik solo doen. Ik kan er uiteraard voor kiezen om rechtstreeks over het asfalt af te dalen naar Consdorf maar er loopt ook een mooie trail door de bossen die kant op. Tevens zijn we toch nooit op de afgesproken tijd weg dus heb ik alle tijd.
Bij de camping aangekomen is iedereen bijna startklaar en na een korte demperreparatie zijn we weg. De eerste kilometer gaat over asfalt maar bij Le Moulin de Consdorf schieten we links de paden op en krijgen we de eerste trappen en dropjes voor onze wielen geschoven. Het loopt lekker en met even een paar keer de voetjes aan de grond rollen we lekker langs de gigantische stenen welke aan de zijkant staan.
Nog een kleine technische afdaling en we krijgen een enigszins saaie verbindingsroute naar het kasteeltje van Beaufort. Tijdens de klim naar Beaufort geef ik de Ragley flink de sporen en het valt me op dat dit beest nog met een flink tempo naar boven rijdt.

Bij het kasteeltje laat de bike zich weer van de beste kant zien. Ondanks dat de stenen vochtig zijn bieden de banden flink wat grip en vertrouwen.
De technische afdaling die volgt is er eentje om je vingers bij af te likken. Drops, trappen, riviertjes, stenen etc. Alles wat je kunt verzinnen zit er in. Zodra je stil staat hoef je je ook niet te vervelen. Rondom je heen kijkend is er vanalles te zien. Wauw, een steen en kijk! Daar nog een. En nog een, en, nou ja. Je begrijpt het wel.
Aan het einde van de afdaling volgt uiteraard een klim, want we moeten het plateau van Berdorf op. Eenmaal boven besluiten we dat het tijd is voor een kom koffie en op het terras van het hotel laten we ons op de picknickbanken neerploffen. Het komt mooi uit want de zon komt door en het is ineens flink warm. Ik ren naar de hotelkamer en wissel mijn winterjas invoor de bodywarmer en de herfsthandschoenen voor zomerhandschoenen.

Na de koffie rollen we richting Perekop. Een mooie afdaling door het dal naast een klein beekje. Uiteraard bezaaid met leuke trails, trapjes en dropjes. De technische register gaan weer open en met een grote smile komen we allemaal heelhuids beneden.
Na Perekop klimmen we omhoog richting Melick maar door een kapotte shifter van Tommy besluiten Walter en ik om samen met hem af te zakken naar Echternach om bij de locale LBS een nieuwe shifter te scoren. De shifter gemonteerd neem ik afscheid en bike via het asfalt omhoog naar het hotel. Een nadeel van het hotel boven op een plateau.
Maar gelukkig staat er boven al een koude Weizzen op me te wachten die er goed in gaat.

  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post94

Trailtocht Mullerthal Vrijdag

VakantiesPosted by Patrick Sun, April 01, 2018 18:01
Vrijdag 30 mrt.
Ragley's Adventure
Trailtocht Mullerthal, Luxemburg
29 km. & 841 hoogtemeters

Vandaag is het Goede Vrijdag. En voor het bikegebeuren wel een heel goede vrijdag. We zijn namelijk in Berdorf in het Mullerthal van Luxemburg. Beter genoemd: "Klein Zwitserland." Een schitterend gebied met stenen van formaat XXL en groter.
Dit is een van de gebieden waar dus die zware banden voor gemonteerd zijn en eigenlijk de hele bike tot zijn recht komt.
Het is iets over twaalf en we hebben net ingecheckt in het hotel. Ik maak mijn bikespullen klaar en San bereidt zich voor op een lekkere wandeling met de honden.
Iets over een zet ik mijn voeten op de pedalen en ben er weg van. Vanuit Berdorf laat ik de bike afzakken in de richting Camping Marbush. Hier beginnen de singletrails en hotsend en knotsend over de stenen ontstaat er een steeds grotere grijns op ons gezicht. De bike laat zich van zijn beste kant zien en de grip op de stenen is goed. Alles boezemt vertrouwen in en ik besluit om de grenzen een beetje te verleggen. En dat voelt goed! Lekker de trappen afrollend en enkele jumps later sta ik op de grens van Duitsland en Luxemburg.

Tijd voor de eerste lange klim. De route klimt omhoog vanuit het dorpje Weilenbach naar Ferschweiler. Een stevig stukje asfalt en ik voel de zweetdruppels langzaam naar beneden lopen. Het is ook van dat weer dat je eigenlijk niet weer wat je aan moet doen. Laagje uit en laagje weer aan. Je blijft er wel mee bezig...
Vanuit de top van de bult wordt het weer leuk. Een grote singletrack slingert omlaag terug naar Weilenbach. Grote stenen, trapjes en drops. Meer van hetzelfde maar willen we iets anders eigenlijk? Een paar wandelaars blijven even staan kijken hoe de trappen afgestuiterd worden. Na een vriendelijk "Gute Freitag" rollen we weer verder.
Bij Weilenbach maak ik nog even een praatje met een Portugese toerist en het weer begint een beetje om te slaan. Het begint te waaien en te druppelen. Gelukkig heb ik nog een wind/regenjack bij en met de druppels naar beneden vallend begin ik aan de klim omhoog richting Berdorf. Een aantal honderd hoogtemeters later bestel ik bij de bar een Groot Weizenbier. Die hebben we namelijk wel verdiend.

  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post93

Terugblik: Gravel Roc

VakantiesPosted by Patrick Sat, November 11, 2017 16:27
Zaterdag 7 okt.
Pinky on Patrol
Vakantierit Gravel Roc,
65 km. & 1215 hoogtemeters

Het tweede evenement van de Roc d'Azur waar ik aan meedoe is de Gravel Roc welke vorig jaar ge√Įntroduceerd is. 65 km met een mengelmoes van brede gravelpaden en een aantal singletracks. Het aantalhoogtemeters is volgens de folder een kleine 900 maar dit is zoals vaker gemeten met de Franse slag. Uiteindelijk waren het er dik 300
meer. Helemaal niet erg want het is een schitterende route onder een stralende zon.

Klik hieronder voor het filmpje van de Gravel Roc:

Na het vroege startschot om 08:00 zijn we weg. Het tempo bij de start is hoog en met de gortdroge grond heeft het wel een beetje weg van een kudde buffels welke op de hort is.
Na de eerste klim biken we richting Fournel en Roquebrune. De bodywarmer en armstukken gaan uit want ondanks de frisse start schiet het kwik snel omhoog.
We laten het dorpje Roquebrune achter ons en biken lekker door het achterland de Col du Valdingarde omhoog. Hierna een lange afdaling richting het strand. De dikke banden doen het werk goed en na het opschakelen naar de grote plaat rijden we alweer richting het festival terrein waar een koud pilsje op ons staat te wachten.

  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post63

Terugblik: Canyon "Roc All Mountain"

VakantiesPosted by Patrick Sun, October 15, 2017 11:23
Dinsdag 3 okt.
Canyon on Adventure
Vakantierit Canyon Roc All Mountain,
44 km. & 1330 hoogtemeters

De start van de Roc All Mountain is niet zoals je gewend bent van de Roc op de Base Nature maar start in het pittoreske dorpje Roquebrune. Op het centrale plein van het stadje wachten een kleine 300 deel nemers op het startschot. Om me heen kijkend zie je een diversiteit van deelnemers. Van dikke AM-fullys compleet met fullface helm tot snelle hardtails zonder protectie en met lycra kleding. Een groter contrast kun je bijna niet voorstellen.

Bikers die deze tocht al vaker hebben gereden weten dat je eigenlijk toch wel minimaal een dropper nodig hebt. We volgen namelijk een paar specials van de Enduro. En de nieuwe afdalingen zijn niet voor de poes.
Half 10! Het startschot is gegeven en we zijn weg. Al snel verlaten we het asfalt van Roquebrune en beginnen met een lange klim door het achterland. Een 10 kilometer lange klim. De Canyon Spectral laat zich van de goede kant zien en klimt gestaag omhoog. Maar tegen de lichte hardtails zijn we niet opgewassen en deze schieten dan ook regelmatig langs ons af.
Maar na 10 kilometer volgt de eerste special. De demper gaat in de open stand en we zijn weg. Een stijle special met grote stenen, drops en bomen. En hier overheen een flinke laag stof waardoor het lijkt alsof je over een knikkerbaan rijdt. Remmen doe je dus een eind voor een drop of sectie en daarna laat je de bike er doorheen rollen. En
dat doet de Spectral goed. Ik zit lekker in mijn zone en zie in de zijkanten diverse hardtails geparkeerd en wachtend om naar beneden te lopen. De rollen zijn omgedraaid en de All Mountain tour toont zijn ware aard.

Beneden steken we een uitgedroogde rivierbedding over en ik maak een praatje met een andere rijder welke samen met mij in de afdaling dook. Cultuur en taalbarrières worden snel verbroken onder een flinke stoot adrenaline en met een grote grijns biken we verder. We gaan weer klimmen, op naar de zijflanken van de Valdingarde.

Hier wacht ons de tweede special. Een splinternieuwe afdaling. Vers gemaakt door de organisatie en gemaakt met een bosmaaier en frees. Heel mooi aangelegd met diverse switchbacks en mooie drops. De grond biedt redelijk wat grip omdat deze pas ontgonnen is en wij een van de eerste lichtingen zijn die er overheen rijden. Het pad moet dus nog flink ingereden worden.
Onder aan de afdaling wacht ons de bevoorrading. Tijd voor een hapje en een drankje.
Weer gaan we klimmen, maar nu naar het hoogste punt van de tocht. De top van de Col de Valdingarde. Een van de meest schitterende trails die er te vinden is. Super technisch met alles erop en eraan. Dit jaar een stuk gladder dan vorig jaar maar waar ik vorig jaar een stukje heb gelopen laat de Spectral zich overal doorheen sturen. Bike en bestuurder zitten vandaag super in hun vel en alles klopt. Een paar keer met de
wieltjes los van de grond en daarna vol in de remmen om goed uit te komen voor de volgende sectie. Wauw! Wat een kick, de adrenaline giert door je aders en je hartslag blijft hoog. Wie zegt dat afdalen geen werken is!

We laten de Valdingarde achter ons en zakken langzaam af naar Roquebrune. Er wachten ons nog een paar specials en een aantal schitterende paden. De specials verlopen goed en de bike slurpt alle drops met gemak op. Na een geweldige dag rollen we over de finish lijn in Roquebrune waar een lekker biertje op ons staat te wachten.

Het is moeilijk om je enthousiasme op papier te zetten maar ik kan de Roc All Mountain aan iedereen aanraden die van technische trails houdt. Vooral als je wilt fietsen zonder modder en onder een warme Zuid Franse zon.
Volgend jaar weer? Reken maar!

  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post59

Col du Valdingarde

VakantiesPosted by Patrick Thu, October 12, 2017 15:26
Dinsdag 3 okt.
Canyon on Adventure
Vakantierit Col du Valdingarde,
42 km. & 885 hoogtemeters

De "jongens" en dame zijn afgelopen weekend gearriveerd en deze keer hoef ik niet alleen op pad. Samen met Rogier, Nathalie, Jeroen en Roel stappen we op de fietsen voor een verkenrondje van de marathon welke vrijdag plaats vind. Niet dat we allemaal de marathon gaat rijden maar je moet toch een soort van doel hebben zo nu en dan.
We biken achterdoor naar het centrum van Roquebrune en gaan via het kapelletje omhoog richting het oude klooster. Een lekkere klim en Roel en Jeroen gaan er gelijk vandoor. Vandaag bike ik niet op de gravelracer maar op de Canyon Spectral. Dus klimmen gaat een heel stuk langzamer en zwaarder. Aan smoesje in ieder geval geen
gebrek.
Maar boven bij het klooster worden de rollen omgedraaid. Ik schiet de singletrack in en het zwevend tapijt onder mij doet de rest. Wat een verschil ineens als je drie tochten op een rigid bike hebt gehad. De drops gaan heerlijk en een paar keer komen beide wielen los van de grond. Jep, klimmen is zwaarder maar dalen des te leuker.

We volgen de marathon verder en krijgen een komen en gaan van lange klimmen en leuke singletracks. De ene klim nog steiler dan de andere. Na de langste klim staan we bovenop de Col du Valdingarde. We nemen een hapje en een drankje en dalen via de snelste weg af naar Roquebrune. We praten nog even na op het terras van de camping.
Of we er klaar voor zijn? "O ja! Laat de Roc maar komen!"

  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post58

Mont Vinaigre

VakantiesPosted by Patrick Wed, October 11, 2017 11:10
Zondag 1 okt.
Pinky on Patrol
Vakantierit Mont Vinaigre,
83 km. & 1315 hoogtemeters

Vandaag is de jaarlijkse toertocht van La Motte. En met een steeds vroegere start laat ik deze mooi links liggen. De laatste start voor de lange tour is namelijk al om half negen. Nee, vandaag ga ik naar de top van de Mont Vinaigre. Een van de hoogste bulten die er in de buurt te vinden is.

De gravelpaden van het achterland laten we al snel achter ons en westeken de D7 over en biken naar La ravage du Malpasset. Een stuwdam welke in de jaren 50 doorgebroken is met alle ellende van dien.
Het tempo zit er aardig in en na Malpasset begint de echte klim van de Vinaigre. We klimmen aardig door en de hoogtemeters tikken snel af. 600 hoogtemeters later staan we boven op de Vinaigre. Tijd voor een lekker stukje stokbrood terwijl we genieten van het, door de mist, enigszins afwezige uitzicht.
Het stokbrood achter de kiezen en het is tijd om af te dalen. We schieten het GR51 pad in wat direct achter de toren ligt. Rustig dalen en droppen over de messcherpe stenen welke je banden binnen no-time op kunnen vreten. Vandaar ook de keuze in bandenwissel een paar dagen geleden. Vanuit de GR51 rollen we langs het douaniers
huisje en rollen via de GR48 naar St. Raphael. Dit is een super lange singletrack welke lekker glooiend naar de kust afzakt. Zo nu en dan met een lekker technisch stukje ertussen waar je tanden flink op elkaar klapperen. 15 km. afdalen later bereiken we het strand van St. Raphael.

Gezien het feit dat ik stevig heb doorgereden besluit ik om nog een kleine omweg te maken naar het mooie dorpje Roquebrune. Tijd voor de tweede pauze en na een verfrissend drankje en een hapje ga ik nog voor een rondje rondom de rots. Een beetje de beentjes leegmaken. Aan de andere kant van de Rots Roquebrune liggen gigantische stenen plateaus en deze nodigen uit voor wat speel- en klooiwerk. De zelfontspanner gaat weer aan en na een drop, welke niet op de foto staat,die net op de grens van gaat wel/gaat niet lag rollen we terug naar La Bastiane.Grenzen zijn verlegd met de gravelracer. Wat deze vandaag allemaal heeft gedaan krijgt menig Nederlands mbt nog niet in een leven voor zijn kiezen.

  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post57

George du Blavet

VakantiesPosted by Patrick Wed, October 11, 2017 11:06
Zaterdag 30 sept.
Pinky on Patrol
Vakantierit George du Blavet,
29 km. & 562 hoogtemeters

Eigenlijk zou ik vandaag niet gaan bike maar gezien de zon eerder weg was dan verwacht laten we het strand voor wat het is. Gezien we nu redelijk op tijd op de camping zijn besluit ik om de benen wat los te rijden en vertrek in de richting van de George du Blavet. Een mooie kloof om doorheen te wandelen en langs af te biken.
De route gaat als eerste in de richting van La Bouverie waar ik uiteraard verkeerd rijdt en midden in het centrum sta. Terugkeren is geen optie want daar ben ik te koppig voor. Maar gezien vlak na het dorpje een heel hoge solitaire bult ligt besluit ik om deze eens op te biken. Je hebt daar namelijk een schitterend uitzicht over het gebied.

De Tourmalet (zo heet deze puist) achter me latend rij ik via een lange asfaltklim naar de ingang van de Blavet. Hier bike ik over wat brede gravelwegen verder omhoog tot ik opeens aan de ingang sta van een heel technische afdaling. Gaan we linksom en rijden we kilometers om of kiezen we voor techniek? Gezien we op deze afdaling ook op onze AM-fully's een stukje lopen kies ik voor het technische werk! Lekker over de stenen knotsen zonder dropper er voor in de beugels. De technische kaders worden flink open getrokken en met een paar stukjes lopen kom ik heelhuids beneden. Dit was ruig, met het vertrouwen in de bike zit het wel goed.
We laten de technische paden voor wat ze zijn en rijden volle sjars terug naar de camping. Het korte rondje is namelijk een beetje uitgelopen

  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post56

Pierre du Coucou

VakantiesPosted by Patrick Wed, October 11, 2017 11:04
Vrijdag 29 sept.
Pinky on Patrol

Vakantierit Pierre du Coucou,
39 km. & 650 hoogtemeters

De eerste dag van de vakantie in Puget sur Argens nabij Frejus.
Volgende week begint de Roc d'Azur waar we ook enkele tochten van meepikken maar voor de eerste tocht staat het vaste rondje Bagnols en Foret op de planning.

Voor vertrek heb ik de 50 mm. Schwalbe Hurricane banden vervangen door een Specialized Purgatory 2.3 en Rocket Ron 2.2. Overkill voor een gravelracer zou je zeggen? Nee hoor, want de stenen hier zijn een paar maatjes groter dan we in Nederland gewend bent. En ik wil de bike ook uitlaten op de technische trails hier in de buurt. Dan is het extra comfort en grip wel lekker.
We laten camping La Bastiane achter ons en rijden door het achter land naar La Luitenante. De bike voelt hier goed aan en na een korte tijd staat de eerste echte klim voor ons. De Col de Pierre du Coucou. Terug naar het kleinste blad en omhoog. 18 minuten later is het boven tijd om een paar leuke foto's te maken en af te dalen richting de kleine waterval bij Bagnols. Een leuk wandelpaadje waar je lekker afkoelt onder het bladerdak. Het stroompje staat zo goed als droog en de waterval is maar een klein waterstraaltje. Maar het is altijd leuk om even te bekijken voordat we aan de koffie gaan.Na de koffie laten we Bagnols en Foret achter ons en klimmen omhoog naar Le Cannet. Ik besluit om via de D7 naar La Luitenante te rijden en even lekker uit te waaien over het asfalt. Maar een paar km. voor de afslag sla ik een leuke singletrack in en blijf deze volgen. De bike doet het prima op de tracks en met wat leuk stuurwerk kom ik weer uit op de brede gravelpaden van het achterland. Met nog een paar km te gaan stuur ik de bike terug naar La Bastiane waar de KronenBourgjes al koud in de koelkast liggen.
De beste hersteldrank die er is

  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post55