MountainbikeReviews.nl

MountainbikeReviews.nl

Passie voor biken.

Mountainbike Reviews, voor u biken we en testen producten.

Trailtocht Bernkastel Kues

TripsPosted by Patrick Wed, May 30, 2018 16:20
Zaterdag 19 mei
Ragley's Adventure
Trailtocht Bernkastel Kues, Duitsland
32 km. & 975 hoogtemeters

Een gezellig weekend weg met de familie en in de ochtend met zijn allen een lekkere relaxte fietstocht langs de Moezel. Daar brengt de middag toch verandering in want nu ga ik steil langs de Moezel omhoog, en uiteraard ook weer omlaag.
Vanuit het hotel daal ik via een aantal leuke trapjes af naar de brug in Bernkastel Kues en steek zo de Moezel over. Een paar meter door het oude centrum en ik sla linksaf om via de wijngaarden omhoog te biken. En dat is direct de langste klim van de dag. 300 hoogtemeters later sta ik boven aan de wijngaarden met een schitterend uitzicht over de Moezel en al haar pracht.
Na even van het uitzicht te hebben genoten is het tijd voor een afdaling. En wat voor één! Eén lange singletrack van boven op de berg tot onder in het dal. Veel flow en lekker laten lopen. Een paar keer vol in de remmen voor een blinde bocht en dan weer laten gaan.

Onderweg kom ik nog een paar bekenden tegen die lekker aan het wandelen zijn. Na een kort babbeltje daal ik verder af naar Bernkastel voor de volgende klim.
We klimmen in de richting van Longkamp en nemen tussendoor nog een paar technische singletrails mee zodat we weer onder aan dezelfde weg staan. Het valt op dat er tegenwoordig een vaste route is in Bernkastel. En deze is helemaal niet gemaakt volgens sommige Duitse maatstaven. Bijna alleen maar singletracks en mooie trail afdalingen. Dat doen ze goed hier en er kunnen menig routebouwers wat van leren.
Een stukje later sta ik in Monzelfeld voor het laatste gedeelte van de tocht. We duiken de bossen in en bij een uitzichtpunt zie ik achter mij een andere biker. Ik maak een praatje en het blijkt een kennis te zijn van forumlid Eiri welke hier in de buurt een huisje heeft. We nemen afscheid en kiezen beide een andere route naar beneden. Ik ga voor de singletrack afdaling met een lading haarspeldbochten. Wauw, wat rijdt die bike toch lekker. De fully mis ik hier nog niet en alles wordt lekker door de banden verslonden.

Maar aan al het mooie komt een eind en ik laat de bike door Bernkastel over de brug rollen. Op naar het hotel waar een Weizen klaar staat. Maar die komt niet voor niets want het hotel ligt boven op een berg...

  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post106

De Hut van Mie Pils

TripsPosted by Patrick Tue, May 15, 2018 10:49
Vrijdag 11 mei
Mondraker on Patrol
Hut van Mie Pils, Waalre
69 km. & 131 hoogtemeters

Daar waar we de vorige tocht twee herten maar met moeite op de foto kregen doen we het vandaag nog een paar keer dunnetjes over. De herten zijn los en nr. 5 gaat netjes op de gevoelige plaat.
Jep, nr. 5 inderdaad. Vandaag kwam ik allerlei wild tegen tijdens een rondje naar de Hut van Mie Pils. Vertrekken vanuit huis om via de Bever en de Achelse Kluis door de Brugseheide richting Valkenswaard te rollen.
Bij de Kluis zie ik de eerste reetjes langzaam door het bos hobbelen en een paar kleine eekhoorns klimmen snel in een boom. Een reiger vliegt op in de verte en de kilometers tikken gestaag weg.

Bij Valkenswaard steek ik de grote weg over en via een lading singletracks bike ik langs de Gredeschutven en Meeuwven naar de Hut. Ik had verwacht dat ik een van de eerste was maar het terras zit al aardig vol. Een bak koffie en stuk appeltaart gaat er wel in.
De lichte lunch is achter de rug en de teller begint weer met tikken. Op naar de Grote Heide. De tocht van vandaag is bijna 90 % onverhard met een flinke dosis singletrack. Rond het Veeven zie ik in de verte nog een paar herten grazen maar deze hebben maar interesse in het gras dan in een rare biker.
We laten de heide voor wat het is en via de tracks rijden we richting de kraanvennen. Hier staat hert nummer 5 midden in een weiland en blijft netjes poseren voor de camera. Inzoomen en snel focussen:"Knip, ik heb je." Na de pose wandelt het hert langzaam terug naar de bosrand en ik bike gestaag door richting huis.
Wat een leuke natuurtocht was het vandaag. De kilometers gingen ook een stuk sneller dan verwacht.

  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post104

Trailtocht Spa

TripsPosted by Patrick Thu, May 10, 2018 10:27
Woensdag 9 mei
Ragley's Adventure
Trailtocht Spa, België
40 km. & 1050 hoogtemeters

Een tweetal herten kijken mij vanuit het weiland verbaasd aan, ze vragen zich af of ik een gevaar ben ja of nee. Maar tegen de tijd dat ik mijn camera gepakt hebt springen ze door het weiland heen. Een vrolijk tafereel wat je niet snel meemaakt.
Vandaag zijn we namelijk in Spa voor een rondje om de kerk. Bijna letterlijk want we doen maar twee heuvels aan. Eentje aan de noord- en een aan de zuidkant van Spa. Vanuit de parkeerplaats beginnen we direct met klimmen. Het zijn pittige klimmetjes en het lichtste verzet moet er flink aan geloven.
Maar de afdalingen maken veel goed en het is een mooie mix van trails en makkelijkere paden. We laten Balmoral achter ons en biken richting Stockay naar de Hippodrome midden in de bossen. Een vrij natte trail zo blijkt want mijn voorwiel besluit dat een modderplas die weinig diep leek toch dieper was dan de naaf. Gelukkig kan ik net mijn voet op een boomstronk zetten en blijven de schoenen droog. Maar jeetje wat stinkt die modder... gelukkig is het kurkdroog en is de modder binnen no time opgedroogd.

De Hippodrome laten we achter ons en we klimmen verder. Op weg naar een hele mooie afdaling langs het stroompje de Spa. Lekker rollen over de grote stenen en trapjes afrollen. Het blijft een mooi gebied hier. We volgen de stroom naar het dal en zijn alweer op de terugweg naar Spa.
Maar ineens is mijn achterband leeg. Een scheur van een dikke centimeter dwars door het canvas. Een messcherpe steen is hier de oorzaak van. De leisteen is ook niet misselijk voor je banden en tegen deze scheur is geen latex opgewassen. Alles schoonmaken en een binnenband steken is de enige remedie. Gelukkig heb ik deze altijd twee bij en binnen korte tijd zit ik weer op de bike. Nog een paar mooie afdalingen en lange trappen te gaan en de dag zit er weer op.De terrasjes laat ik achterwege want het Hemelvaartsweekend staat voor de deur. De drukte op autoweg wil ik wel voor zijn, de filegoden zijn me gunstig en al snel zoef ik richting thuis.

  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post103

Trailtocht Esneux

TripsPosted by Patrick Mon, April 23, 2018 12:32
Vrijdag 20 apr.
Ragley's Adventure
Trailtocht Esneux, België
40 km. & 1050 hoogtemeters

Dag 3 van 3
De derde en zwaarste dag van de drie. Niet het zwaarste om te biken. Maar de zwaarste om op te staan, je spullen te pakken, in de wagen te stappen en weg te rijden. Dat gaat op me op bikevakantie een stuk makkelijker af omdat je dan direct weg kunt rijden op de bike.
Maar al snel zit ik in de wagen en arriveer in Tilff voor een lekker rondje trails rijden rondom de universiteit van Sart en de rotstuinen van Esneux.
Vanuit Tilff starten we direct met een flinke klim naar het Plateau van Sart Tilman. Ik kijk op de gps en besluit dat het tevens een leuke dag is om wat nieuwe trails te verkennen. De Ragley heeft er zin in en bergop rollen de dikke Vittoria's verrassend soepel. De eerste singletracks tonen zich al snel en met een grote smile leg ik de bike van oor tot oor in de bochten. Het blijft een schitterend gebied met zo'n beetje alles erop en eraan. Vanuit het topje van het plateau loopt er een heel lange single-
track direct naar de Ourthe. Dat blijft een lekkere afdaling en de bike verslind het allemaal.
Helaas moeten we nu alleen weer dat plateau omhoog om via Sart in de richting van de Rotstuinen van Esneux te rollen. Ofwel La Roche aux Faucons. Een schitterende bocht in de Ourthe met mooie uitzichten. En uiteraard mooie paden.

Ik besluit om de route aan te passen en wat nieuwe paden te zoeken. Aan de Oostkant van de Rots daal ik via een aantal leuke switchbacks af naar de Ourthe. Heerlijk. Nu is het tijd om te zoeken en ik vind een GR pad wat precies onder de rots naast de rivier loopt. Lekker draaien en keren en niet teveel naar links kijken want dan lig je in het water. Een paar keer moet ik van de bike af om over een boom te stappen maar gelukkig blijft het bij een paar keer.
We nemen tijdelijk afscheid van de rivier en starten met een lange klim. Gelukkig ligt deze wel onder een bladerdek verscholen want de temperatuur liegt er vandaag niet om. Het is peentjes zweten maar daar laten we ons niet zo snel door afschrikken.
Boven schiet ik een lekker technische afdaling in waar de technische bagage flink wordt aangesproken. Nog even spelen met de camera en al snel sta ik in Esneux. Ik besluit om hier nog even omhoog te biken en via een paar mooie trails naast het water weer terug te rijden naar Tillf.

De terrasjes zitten goed vol en de ijscoboer in Tillf ziet er gezellig uit.
Dat laten we uiteraard niet liggen na een mooie dag vol avonturen.

  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post99

Graveltocht Lommel, België

TripsPosted by Patrick Mon, April 23, 2018 11:27
Donderdag 19 apr.
Pinky on Patrol
Graveltocht Lommel, België
77 km. & 57 hoogtemeters

Dag 2 van 3:
De tweede dag staat voor de deur. Vandaag gaan we voor het roze gevaar. Ofwel de gravelbike. Even de bandjes oppompen, olie op de ketting en we zijn klaar om te gaan. De laatste tocht met de deze bike dateert immers alweer van vorig jaar tijdens de Kerstkaartenronde.
Vanuit huis geef ik de fiets direct de sporen en al snel zoeven we richting Lozen en volgen daar de jaagpaden langs het kanaal Bocholt-Henrentals.
Het plan is om koffie te doen bij Dikke Louis en daarna weer lekker terug naar huis te rollen. Het is immers een stuk warmer dan gisteren en de zonnebrandolie is uiteraard ook mee. Afzien prima, maar verbranden hoort daar in mijn ogen toch niet echt bij.
De kilometers gaan snel en even later sta ik al bij het terras van Dikke Louis. Maar deze is nog gesloten en het cafe ernaast heb ik geen oren naar.Een blik op een routebord en een idee schiet me binnen. Ik besluit omrichting Luyksgestel te rijden, dan Bergeijk en vandaaruit over Borkel en Schaft terug naar huis.
Zo gezegd zo gedaan en met soepel rollende kilometers draai ik de bike richting Bergeijk. Tussendoor een korte stop om even in te smeren en een reepje te doen. De zon staat nu zo hard te branden dat ik besluit om het terras achterwege te laten en rechtstreeks naar huis te biken.
De chef d'équipe heeft namelijk ook vrij vandaag en ik vermoedt dat er bij thuiskomst iets kouds op me staat te wachten.

  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post98

Rondje Valkenburg/Gulpen

TripsPosted by Patrick Mon, April 23, 2018 11:01
Woensdag 18 apr.
Mondraker on Patrol
Rondje Valkenburg/Gulpen,
57 km. & 1179 hoogtemeters

Het is een strakblauwe lucht met zomerse temperaturen van boven de 25 graden. Damn, de zomer is begonnen. Ik zit ook stiekem met een leuk idee in mijn hoofd. Drie dagen achtereen biken op drie totaal verschillende bikes op totaal verschillende routes. XC/Gravel/Trail.

Dag 1 van 3:
Voor de eerste dag zak ik af naar het Zuiden van het Land. Het is dan ook weer een tijdje geleden dat ik naar Valkenburg ben gereden. Op de Mondraker wil ik een leuke XC tocht doen met de combinatie van Valkenburg en Gulpen. Ik parkeer de auto bij het miljoenenlijntje en de eerste klim laat niet lang op zich wachten. De Mondraker geeft geen krimp en we schieten al snel naar boven.In de bossen is het nog redelijk benauwd maar naarmate de tocht vordert wordt het steeds warmer maar wel aangenamer en is het heerlijk fietsen. Bovenop de Cauberg sla ik linksaf richting Gulpen. De Koning van Spanje laat niet lang op zich wachten en gestaag gaan we omhoog. Maar het voordeel van omhoog is het lekker naar beneden rollen. De technische graad van deze tocht is lekker simpel maar de uitzichten en
het gebied maken veel goed. Uiteraard weet ik dat er veel meer uit te halen is maar zo nu en dan wil je gewoon lekker rollen over de paden zonder veel te hoeven nadenken.
Bij de Geul neem ik een korte pauze voor een paar reepjes en hierna komen weer een aantal korte klimmen tevoorschijn. De Gulpen route zit er alweer bijna op en ik steek weer over naar Valkenburg. Uiteraard pas ik de laatste kilometers wat aan om nog even wat extra hoogtemeters en leuke trails te krijgen. Het toefje slagroom op de taart zou je kunnen zeggen.
Na een geslaagde dag rol ik door het centrum van Valkenburg terug naar de wagen.
Dag 1 van 3 zit er op.

  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post97

Rondje Borkel en Schaft

TripsPosted by Patrick Mon, April 23, 2018 10:16
Dinsdag 10 apr.
Mondraker on Patrol
Rondje Valkenswaard,
48 km. & 46 hoogtemeters

Gewapend met body-warmer, arm-en kniestukken ga ik even snel een rondje Valkenswaard doen. Het is lekker weer. Redelijk windstil en om nu vanavond binnen te spinnnen daar heb ik ook geen zin in.We gaan van start en rijden door de bossen van Hamont richting de Achelse Kluis. De bossen zijn aardig opgeruimd en ik hoef bijna nergens meer af te stappen. Binnen no-time bike ik door Borkel en Schaft waar ik een gedeelte van de vaste route van Valkenswaard op pik. Lekker draaien en keren door de bossen om via de Malpie vennen naar de Venbergse watermolen te rollen. Het terras hier laten we nog even voor gezien en via de vennen draai ik naar Het Zomerhof. Wel krijg ik nog wat kluunwerk voor mijn kiezen wat sommige oude paden zijn nog steeds niet opgeruimd. Gelukkig duurt het niet al te lang. De bomen achter me laten plof ik in een stoel van het zomerhof. Tijd voor koffie met een stuk vlaai. Je moet er uiteraard ook tijdig van genieten. Met goed gevulde buik rol ik via de Berg weer terug naar huis. Jep, veel beter dan binnen spinnen.

  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post96

Beekjestocht Leudal

TripsPosted by Patrick Sun, April 01, 2018 17:55
Maandag 26 mrt.
Ragley's Adventure
Beekjestocht Leudal,
40 km. & 202 hoogtemeters

Eindelijk is het korte broekenweer. De zon schijnt en het is warm genoeg voor een korte broek met enkel een paar kniestukken eronder. Want tsja, zo warm is het nu ook weer niet.
Gewapend met GPX track besluit ik om de bike nog eens los te in het Leudal in de buurt van Haelen. Een mooie omgeving om de nieuwe Vittoria Martello's een beetje te testen. Uiteraard een beetje want voor dit gebied zijn deze banden eigenlijk compleet overkill. Maar de bike gaat in de toekomst nog een hoop stenen vreten en dan is wat dikker rubber wel aan te raden.
Na een korte aanrijroute draai en keer ik de bike over de singletracks naast de Leubeek. Het is druk met de wandelaars en er volgen een hoopgoeiemorgens en goeiemiddagen. We steken de Haelensebeek over en vervolgende de paden langs de Neerbeek, Zelsterbeek en Roggelsebeek. Het is zo een echte beekjestocht geworden.

We steken de Roggelseweg over en vervolgen de paden naast de Tungelroyse beek. De paden zijn een stuk breder geworden en de smalle trailsliggen hier nog steeds bezaaid met bomen. Helaas moeten we een paar maal rechtsomkeer maken. De bosbouw heeft nog wat te doen maar sommige geitenpaden zijn in de loop der jaren ontstaan en zullen dus niet schoongemaakt worden.De wandelescapades laten we achter ons en zoevend over de snelle paden en in de zon biken we terug naar de parkeerplaats. Uiteraard staat daar een lekker thermoskan met koffie te wachten. Een mooie afsluiter van deze voorjaarsrit.

  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post92

Trailtocht Swalmen

TripsPosted by Patrick Sat, March 24, 2018 11:07
Woensdag 21 mrt.
Ragley's Adventure
Trailtocht Swalmen,
46 km. & 525 hoogtemeters

De Ragley is klaar en het wordt tijd om deze eens goed te testen. Eric uit Swalmen heeft vandaag ook vrij en we besluiten om een leuk en technisch rondje bij hem in de buurt te doen.Na een bak koffie zijn we klaar voor vertrek en wordt de Ragley voor de eerste keren echt de sporen gegeven. Na een paar kilometer rijden we al lekker door de bossen maar stampen stevig door om het warm te krijgen. Het is de eerste technische tocht van het jaar en ik moet nog even los komen. Een jaar geleden reden we namelijk al bijna een maand in de korte broek door het zuiden en door de Ardennen. Nu dragen we nog steeds een lange winterbroek en winterjas. De remmen van de Ragley moeten nog ingeremd worden en het valt me op dat de voorrem daar eigenlijk geen zin in heeft.Er gaat dus een andere schijf op want deze is compleet prut. Dat wordt dus een stukje voor de kerstboom ofzo. We komen bij een aantal steile stukken waar de lekker induiken en na 5 kilometer lig ik al over mijn stuur. De eerste OTB van het jaar. Gelukkig in de losse zand maar zonder kleurscheuren rijden we verder. Dat was een goede losmaker want de bike begint steeds beter aan te voelen. Drops lopen soepeler en het comfort van de bike is prima in orde. De klappen op de achterbrug worden er redelijk goed uit gefilterd.

Bij de camping doen we even een paar dropjes van 60 cm en het vertrouwen in bike en biker is weer helemaal terug. Tijd voor koffie. Uiteraard, want wat is nu een fietstocht zonder koffie.
De koffie achter de kiezen spelen we nog wat op de camping en een paar lange trappen later rijden we over de singletracks terug naar Swalmen. We maken nog even een uitstapje naar een klein jump parkoertje waar de wielen van de Ragley het luchtruim kiezen. Dat ging lekker! We zijn klaar voor het nieuwe seizoen. Wel nog even een paar andere banden op de bike want de RaceKings zijn leuk voor Toertochten in de winter en zomer maar voor het technische werk zijn ze toch te licht. Er is dus nog wat werk aan de winkel.

  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post91

Project Long Travel Hardtail

TripsPosted by Patrick Sat, March 24, 2018 11:04
Zondag 04 mrt.
Ragley's Adventure
Garage thuis,
Project Long Travel HardTail

Soms heb je nog wat onderdelen liggen en zoek je een leuk frame welke je hier voor kunt gebruiken. Normaal gezien koop je een frame en kijk je daarna welke onderdelen je erop doet maar dit is niet altijd de gang van zaken.
En nu viel mijn oog op een Ragley Bigwig frame welke ineens bij CRC in de aanbieding was met de juiste hoeken, vormen en maatvoering. Juist, het moest inderdaad een leuk hardtail AM frame worden. Geschikt voor een voorvork met 130 mm veerweg, Boost wielset en uiteraard een dropper post. Zo gezegd zo gedaan en een paar dagen later kon ik beginnen met de eerste bouw.

Project Long Travel HardTail Finished
Het rolling chassis is verder afgebouwd en met wat schuiven van diverse onderdelen is de eerste bouw klaar. De tandwielen zijn nog niet in orde want ik kwam in de knoei met de steek van 96. Gelukkig zijn er al nieuwe tandwielen onderweg en wordt de aandrijflijn van 30 - 42/11 vervangen voor een 32 - 46/11. Zo klim je iets lichter maar hoeft minder toeren te draaien op het vlakke bij de hoge versnellingen. Qua kettinglijn heb ik me
helemaal niet aan de 49 - 52 mm regel gehouden maar heb de lijn meer richting de grote tandwielen gezet. Hier komt met mijn rijstijl veel meer kracht op dan ik überhaupt op het kleinste kransje ga zetten. En het zijn vaak eerder richtlijnen dan eigenlijke regels.Een paar weken later
Goed. We maken een kleine sprong in de toekomst want de stickers zijn binnengekomen met tevens de nieuwe onderdelen voor de aandrijflijn. De eerste indruk van de bike was in ieder geval prima. Zithouding, comfort etc. Alles klopt wel zo'n beetje. Oké, het is geen lichtgewicht en zal met de Vittoria Martello's wel richting de 15 kilo gaan. Niet getreurd, er is een elektrische bagageweegschaal onderweg zodat ik de bikes eens echt kan wegen. Of dat zo verstandig is weet ik eigenlijk niet. Misschien is onwetendheid juist beter. Maar toch ben ik nieuwsgierig en kijk ik qua bikes niet op een paar honderd gram.

  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post90
Next »