MountainbikeReviews.nl

MountainbikeReviews.nl

Passie voor biken.

Mountainbike Reviews, voor u biken we en testen producten.

Trailtocht Esneux

TripsPosted by Patrick Mon, April 23, 2018 12:32
Vrijdag 20 apr.
Ragley's Adventure
Trailtocht Esneux, België
40 km. & 1050 hoogtemeters

Dag 3 van 3
De derde en zwaarste dag van de drie. Niet het zwaarste om te biken. Maar de zwaarste om op te staan, je spullen te pakken, in de wagen te stappen en weg te rijden. Dat gaat op me op bikevakantie een stuk makkelijker af omdat je dan direct weg kunt rijden op de bike.
Maar al snel zit ik in de wagen en arriveer in Tilff voor een lekker rondje trails rijden rondom de universiteit van Sart en de rotstuinen van Esneux.
Vanuit Tilff starten we direct met een flinke klim naar het Plateau van Sart Tilman. Ik kijk op de gps en besluit dat het tevens een leuke dag is om wat nieuwe trails te verkennen. De Ragley heeft er zin in en bergop rollen de dikke Vittoria's verrassend soepel. De eerste singletracks tonen zich al snel en met een grote smile leg ik de bike van oor tot oor in de bochten. Het blijft een schitterend gebied met zo'n beetje alles erop en eraan. Vanuit het topje van het plateau loopt er een heel lange single-
track direct naar de Ourthe. Dat blijft een lekkere afdaling en de bike verslind het allemaal.
Helaas moeten we nu alleen weer dat plateau omhoog om via Sart in de richting van de Rotstuinen van Esneux te rollen. Ofwel La Roche aux Faucons. Een schitterende bocht in de Ourthe met mooie uitzichten. En uiteraard mooie paden.

Ik besluit om de route aan te passen en wat nieuwe paden te zoeken. Aan de Oostkant van de Rots daal ik via een aantal leuke switchbacks af naar de Ourthe. Heerlijk. Nu is het tijd om te zoeken en ik vind een GR pad wat precies onder de rots naast de rivier loopt. Lekker draaien en keren en niet teveel naar links kijken want dan lig je in het water. Een paar keer moet ik van de bike af om over een boom te stappen maar gelukkig blijft het bij een paar keer.
We nemen tijdelijk afscheid van de rivier en starten met een lange klim. Gelukkig ligt deze wel onder een bladerdek verscholen want de temperatuur liegt er vandaag niet om. Het is peentjes zweten maar daar laten we ons niet zo snel door afschrikken.
Boven schiet ik een lekker technische afdaling in waar de technische bagage flink wordt aangesproken. Nog even spelen met de camera en al snel sta ik in Esneux. Ik besluit om hier nog even omhoog te biken en via een paar mooie trails naast het water weer terug te rijden naar Tillf.

De terrasjes zitten goed vol en de ijscoboer in Tillf ziet er gezellig uit.
Dat laten we uiteraard niet liggen na een mooie dag vol avonturen.

  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post99

Graveltocht Lommel, België

TripsPosted by Patrick Mon, April 23, 2018 11:27
Donderdag 19 apr.
Pinky on Patrol
Graveltocht Lommel, België
77 km. & 57 hoogtemeters

Dag 2 van 3:
De tweede dag staat voor de deur. Vandaag gaan we voor het roze gevaar. Ofwel de gravelbike. Even de bandjes oppompen, olie op de ketting en we zijn klaar om te gaan. De laatste tocht met de deze bike dateert immers alweer van vorig jaar tijdens de Kerstkaartenronde.
Vanuit huis geef ik de fiets direct de sporen en al snel zoeven we richting Lozen en volgen daar de jaagpaden langs het kanaal Bocholt-Henrentals.
Het plan is om koffie te doen bij Dikke Louis en daarna weer lekker terug naar huis te rollen. Het is immers een stuk warmer dan gisteren en de zonnebrandolie is uiteraard ook mee. Afzien prima, maar verbranden hoort daar in mijn ogen toch niet echt bij.
De kilometers gaan snel en even later sta ik al bij het terras van Dikke Louis. Maar deze is nog gesloten en het cafe ernaast heb ik geen oren naar.Een blik op een routebord en een idee schiet me binnen. Ik besluit omrichting Luyksgestel te rijden, dan Bergeijk en vandaaruit over Borkel en Schaft terug naar huis.
Zo gezegd zo gedaan en met soepel rollende kilometers draai ik de bike richting Bergeijk. Tussendoor een korte stop om even in te smeren en een reepje te doen. De zon staat nu zo hard te branden dat ik besluit om het terras achterwege te laten en rechtstreeks naar huis te biken.
De chef d'équipe heeft namelijk ook vrij vandaag en ik vermoedt dat er bij thuiskomst iets kouds op me staat te wachten.

  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post98

Rondje Valkenburg/Gulpen

TripsPosted by Patrick Mon, April 23, 2018 11:01
Woensdag 18 apr.
Mondraker on Patrol
Rondje Valkenburg/Gulpen,
57 km. & 1179 hoogtemeters

Het is een strakblauwe lucht met zomerse temperaturen van boven de 25 graden. Damn, de zomer is begonnen. Ik zit ook stiekem met een leuk idee in mijn hoofd. Drie dagen achtereen biken op drie totaal verschillende bikes op totaal verschillende routes. XC/Gravel/Trail.

Dag 1 van 3:
Voor de eerste dag zak ik af naar het Zuiden van het Land. Het is dan ook weer een tijdje geleden dat ik naar Valkenburg ben gereden. Op de Mondraker wil ik een leuke XC tocht doen met de combinatie van Valkenburg en Gulpen. Ik parkeer de auto bij het miljoenenlijntje en de eerste klim laat niet lang op zich wachten. De Mondraker geeft geen krimp en we schieten al snel naar boven.In de bossen is het nog redelijk benauwd maar naarmate de tocht vordert wordt het steeds warmer maar wel aangenamer en is het heerlijk fietsen. Bovenop de Cauberg sla ik linksaf richting Gulpen. De Koning van Spanje laat niet lang op zich wachten en gestaag gaan we omhoog. Maar het voordeel van omhoog is het lekker naar beneden rollen. De technische graad van deze tocht is lekker simpel maar de uitzichten en
het gebied maken veel goed. Uiteraard weet ik dat er veel meer uit te halen is maar zo nu en dan wil je gewoon lekker rollen over de paden zonder veel te hoeven nadenken.
Bij de Geul neem ik een korte pauze voor een paar reepjes en hierna komen weer een aantal korte klimmen tevoorschijn. De Gulpen route zit er alweer bijna op en ik steek weer over naar Valkenburg. Uiteraard pas ik de laatste kilometers wat aan om nog even wat extra hoogtemeters en leuke trails te krijgen. Het toefje slagroom op de taart zou je kunnen zeggen.
Na een geslaagde dag rol ik door het centrum van Valkenburg terug naar de wagen.
Dag 1 van 3 zit er op.

  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post97

Rondje Borkel en Schaft

TripsPosted by Patrick Mon, April 23, 2018 10:16
Dinsdag 10 apr.
Mondraker on Patrol
Rondje Valkenswaard,
48 km. & 46 hoogtemeters

Gewapend met body-warmer, arm-en kniestukken ga ik even snel een rondje Valkenswaard doen. Het is lekker weer. Redelijk windstil en om nu vanavond binnen te spinnnen daar heb ik ook geen zin in.We gaan van start en rijden door de bossen van Hamont richting de Achelse Kluis. De bossen zijn aardig opgeruimd en ik hoef bijna nergens meer af te stappen. Binnen no-time bike ik door Borkel en Schaft waar ik een gedeelte van de vaste route van Valkenswaard op pik. Lekker draaien en keren door de bossen om via de Malpie vennen naar de Venbergse watermolen te rollen. Het terras hier laten we nog even voor gezien en via de vennen draai ik naar Het Zomerhof. Wel krijg ik nog wat kluunwerk voor mijn kiezen wat sommige oude paden zijn nog steeds niet opgeruimd. Gelukkig duurt het niet al te lang. De bomen achter me laten plof ik in een stoel van het zomerhof. Tijd voor koffie met een stuk vlaai. Je moet er uiteraard ook tijdig van genieten. Met goed gevulde buik rol ik via de Berg weer terug naar huis. Jep, veel beter dan binnen spinnen.

  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post96

Toertocht Vessem

ToertochtenPosted by Patrick Mon, April 23, 2018 09:57
Zondag 8 apr.
Mondraker on Patrol
Toertocht Vessem,
53 km. & 89 hoogtemeters

Op deze zonnige zondag zakken we af richting Vessen voor hun jaarlijkse toertocht. Zo'n beetje hetzelfde gebied als waar de toertocht van de Stickerkoning vorige maand de route had. Maar dan niet met een bevroren ondergrond maar een flinke opgedroogde en stoffige bosgrond.
Met dit weer zou je uiteraard ook naar de Ardennen af kunnen zakken maar gezien de A2 dicht is laten we dat maar liggen voor over een paar weken.

Na het inschrijven wordt het dan toch echt tijd om te vertrekken. Vooral gezien we uiteraard bijna als laatste van start gaan. Kwestie van zoveel mogelijk zon profiteren in plaats van een frisse ochtendstart. We verlaten het dorpje en daarmee ook direct het asfalt. De tocht slingert en draait over leuke singletracks afgewisseld met brede zandpaden. Een mooie mix van alles wat je nodig hebt. Vanuit Het Grootmeer zakken we
af richting Knegsel en De Toterfout. Een aantal paden komt me ook bekend voor uit de tocht van een tijdje terug. Maar nu zijn ze gortdroog en gaan we er met een mooie snelheid overheen. Een tandje erbij en omhoog in richting van Oostelbeers en Middelbeers. Een korte pauzestop doen we aan de andere kant van Het Grootmeer en met nog een aantal leuke tracks te gaan rollen we terug richting Vessem waar een lekker Radlertje er wel in fietst.

  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post95

Trailtocht Mullerthal Zaterdag

VakantiesPosted by Patrick Thu, April 05, 2018 17:52
Zaterdag 31 mrt.
Ragley's Adventure
Trailtocht Mullerthal, Luxemburg
50 km. & 1145 hoogtemeters

Waar ik de vorige biketocht vertrok met korte broek en bodywarmer is het vandaag een heel ander verhaal. Bij het opendoen van de gordijnen maakt de mist buiten een koude en herfstachtige indruk.
Ik ben in ieder geval blij dat ik bij het inpakken mijn winterjas heb meegenomen. Gelukkig passen de elleboogbeschermers er makkelijk onder, want vandaag gaan we samen met de jongens een rondje door het Mullerthal biken.
De jongens staan op de camping in Consdorf dus de eerste 8 km moet ik solo doen. Ik kan er uiteraard voor kiezen om rechtstreeks over het asfalt af te dalen naar Consdorf maar er loopt ook een mooie trail door de bossen die kant op. Tevens zijn we toch nooit op de afgesproken tijd weg dus heb ik alle tijd.
Bij de camping aangekomen is iedereen bijna startklaar en na een korte demperreparatie zijn we weg. De eerste kilometer gaat over asfalt maar bij Le Moulin de Consdorf schieten we links de paden op en krijgen we de eerste trappen en dropjes voor onze wielen geschoven. Het loopt lekker en met even een paar keer de voetjes aan de grond rollen we lekker langs de gigantische stenen welke aan de zijkant staan.
Nog een kleine technische afdaling en we krijgen een enigszins saaie verbindingsroute naar het kasteeltje van Beaufort. Tijdens de klim naar Beaufort geef ik de Ragley flink de sporen en het valt me op dat dit beest nog met een flink tempo naar boven rijdt.

Bij het kasteeltje laat de bike zich weer van de beste kant zien. Ondanks dat de stenen vochtig zijn bieden de banden flink wat grip en vertrouwen.
De technische afdaling die volgt is er eentje om je vingers bij af te likken. Drops, trappen, riviertjes, stenen etc. Alles wat je kunt verzinnen zit er in. Zodra je stil staat hoef je je ook niet te vervelen. Rondom je heen kijkend is er vanalles te zien. Wauw, een steen en kijk! Daar nog een. En nog een, en, nou ja. Je begrijpt het wel.
Aan het einde van de afdaling volgt uiteraard een klim, want we moeten het plateau van Berdorf op. Eenmaal boven besluiten we dat het tijd is voor een kom koffie en op het terras van het hotel laten we ons op de picknickbanken neerploffen. Het komt mooi uit want de zon komt door en het is ineens flink warm. Ik ren naar de hotelkamer en wissel mijn winterjas invoor de bodywarmer en de herfsthandschoenen voor zomerhandschoenen.

Na de koffie rollen we richting Perekop. Een mooie afdaling door het dal naast een klein beekje. Uiteraard bezaaid met leuke trails, trapjes en dropjes. De technische register gaan weer open en met een grote smile komen we allemaal heelhuids beneden.
Na Perekop klimmen we omhoog richting Melick maar door een kapotte shifter van Tommy besluiten Walter en ik om samen met hem af te zakken naar Echternach om bij de locale LBS een nieuwe shifter te scoren. De shifter gemonteerd neem ik afscheid en bike via het asfalt omhoog naar het hotel. Een nadeel van het hotel boven op een plateau.
Maar gelukkig staat er boven al een koude Weizzen op me te wachten die er goed in gaat.

  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post94

Trailtocht Mullerthal Vrijdag

VakantiesPosted by Patrick Sun, April 01, 2018 18:01
Vrijdag 30 mrt.
Ragley's Adventure
Trailtocht Mullerthal, Luxemburg
29 km. & 841 hoogtemeters

Vandaag is het Goede Vrijdag. En voor het bikegebeuren wel een heel goede vrijdag. We zijn namelijk in Berdorf in het Mullerthal van Luxemburg. Beter genoemd: "Klein Zwitserland." Een schitterend gebied met stenen van formaat XXL en groter.
Dit is een van de gebieden waar dus die zware banden voor gemonteerd zijn en eigenlijk de hele bike tot zijn recht komt.
Het is iets over twaalf en we hebben net ingecheckt in het hotel. Ik maak mijn bikespullen klaar en San bereidt zich voor op een lekkere wandeling met de honden.
Iets over een zet ik mijn voeten op de pedalen en ben er weg van. Vanuit Berdorf laat ik de bike afzakken in de richting Camping Marbush. Hier beginnen de singletrails en hotsend en knotsend over de stenen ontstaat er een steeds grotere grijns op ons gezicht. De bike laat zich van zijn beste kant zien en de grip op de stenen is goed. Alles boezemt vertrouwen in en ik besluit om de grenzen een beetje te verleggen. En dat voelt goed! Lekker de trappen afrollend en enkele jumps later sta ik op de grens van Duitsland en Luxemburg.

Tijd voor de eerste lange klim. De route klimt omhoog vanuit het dorpje Weilenbach naar Ferschweiler. Een stevig stukje asfalt en ik voel de zweetdruppels langzaam naar beneden lopen. Het is ook van dat weer dat je eigenlijk niet weer wat je aan moet doen. Laagje uit en laagje weer aan. Je blijft er wel mee bezig...
Vanuit de top van de bult wordt het weer leuk. Een grote singletrack slingert omlaag terug naar Weilenbach. Grote stenen, trapjes en drops. Meer van hetzelfde maar willen we iets anders eigenlijk? Een paar wandelaars blijven even staan kijken hoe de trappen afgestuiterd worden. Na een vriendelijk "Gute Freitag" rollen we weer verder.
Bij Weilenbach maak ik nog even een praatje met een Portugese toerist en het weer begint een beetje om te slaan. Het begint te waaien en te druppelen. Gelukkig heb ik nog een wind/regenjack bij en met de druppels naar beneden vallend begin ik aan de klim omhoog richting Berdorf. Een aantal honderd hoogtemeters later bestel ik bij de bar een Groot Weizenbier. Die hebben we namelijk wel verdiend.

  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post93

Beekjestocht Leudal

TripsPosted by Patrick Sun, April 01, 2018 17:55
Maandag 26 mrt.
Ragley's Adventure
Beekjestocht Leudal,
40 km. & 202 hoogtemeters

Eindelijk is het korte broekenweer. De zon schijnt en het is warm genoeg voor een korte broek met enkel een paar kniestukken eronder. Want tsja, zo warm is het nu ook weer niet.
Gewapend met GPX track besluit ik om de bike nog eens los te in het Leudal in de buurt van Haelen. Een mooie omgeving om de nieuwe Vittoria Martello's een beetje te testen. Uiteraard een beetje want voor dit gebied zijn deze banden eigenlijk compleet overkill. Maar de bike gaat in de toekomst nog een hoop stenen vreten en dan is wat dikker rubber wel aan te raden.
Na een korte aanrijroute draai en keer ik de bike over de singletracks naast de Leubeek. Het is druk met de wandelaars en er volgen een hoopgoeiemorgens en goeiemiddagen. We steken de Haelensebeek over en vervolgende de paden langs de Neerbeek, Zelsterbeek en Roggelsebeek. Het is zo een echte beekjestocht geworden.

We steken de Roggelseweg over en vervolgen de paden naast de Tungelroyse beek. De paden zijn een stuk breder geworden en de smalle trailsliggen hier nog steeds bezaaid met bomen. Helaas moeten we een paar maal rechtsomkeer maken. De bosbouw heeft nog wat te doen maar sommige geitenpaden zijn in de loop der jaren ontstaan en zullen dus niet schoongemaakt worden.De wandelescapades laten we achter ons en zoevend over de snelle paden en in de zon biken we terug naar de parkeerplaats. Uiteraard staat daar een lekker thermoskan met koffie te wachten. Een mooie afsluiter van deze voorjaarsrit.

  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post92

Trailtocht Swalmen

TripsPosted by Patrick Sat, March 24, 2018 11:07
Woensdag 21 mrt.
Ragley's Adventure
Trailtocht Swalmen,
46 km. & 525 hoogtemeters

De Ragley is klaar en het wordt tijd om deze eens goed te testen. Eric uit Swalmen heeft vandaag ook vrij en we besluiten om een leuk en technisch rondje bij hem in de buurt te doen.Na een bak koffie zijn we klaar voor vertrek en wordt de Ragley voor de eerste keren echt de sporen gegeven. Na een paar kilometer rijden we al lekker door de bossen maar stampen stevig door om het warm te krijgen. Het is de eerste technische tocht van het jaar en ik moet nog even los komen. Een jaar geleden reden we namelijk al bijna een maand in de korte broek door het zuiden en door de Ardennen. Nu dragen we nog steeds een lange winterbroek en winterjas. De remmen van de Ragley moeten nog ingeremd worden en het valt me op dat de voorrem daar eigenlijk geen zin in heeft.Er gaat dus een andere schijf op want deze is compleet prut. Dat wordt dus een stukje voor de kerstboom ofzo. We komen bij een aantal steile stukken waar de lekker induiken en na 5 kilometer lig ik al over mijn stuur. De eerste OTB van het jaar. Gelukkig in de losse zand maar zonder kleurscheuren rijden we verder. Dat was een goede losmaker want de bike begint steeds beter aan te voelen. Drops lopen soepeler en het comfort van de bike is prima in orde. De klappen op de achterbrug worden er redelijk goed uit gefilterd.

Bij de camping doen we even een paar dropjes van 60 cm en het vertrouwen in bike en biker is weer helemaal terug. Tijd voor koffie. Uiteraard, want wat is nu een fietstocht zonder koffie.
De koffie achter de kiezen spelen we nog wat op de camping en een paar lange trappen later rijden we over de singletracks terug naar Swalmen. We maken nog even een uitstapje naar een klein jump parkoertje waar de wielen van de Ragley het luchtruim kiezen. Dat ging lekker! We zijn klaar voor het nieuwe seizoen. Wel nog even een paar andere banden op de bike want de RaceKings zijn leuk voor Toertochten in de winter en zomer maar voor het technische werk zijn ze toch te licht. Er is dus nog wat werk aan de winkel.

  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post91

Project Long Travel Hardtail

TripsPosted by Patrick Sat, March 24, 2018 11:04
Zondag 04 mrt.
Ragley's Adventure
Garage thuis,
Project Long Travel HardTail

Soms heb je nog wat onderdelen liggen en zoek je een leuk frame welke je hier voor kunt gebruiken. Normaal gezien koop je een frame en kijk je daarna welke onderdelen je erop doet maar dit is niet altijd de gang van zaken.
En nu viel mijn oog op een Ragley Bigwig frame welke ineens bij CRC in de aanbieding was met de juiste hoeken, vormen en maatvoering. Juist, het moest inderdaad een leuk hardtail AM frame worden. Geschikt voor een voorvork met 130 mm veerweg, Boost wielset en uiteraard een dropper post. Zo gezegd zo gedaan en een paar dagen later kon ik beginnen met de eerste bouw.

Project Long Travel HardTail Finished
Het rolling chassis is verder afgebouwd en met wat schuiven van diverse onderdelen is de eerste bouw klaar. De tandwielen zijn nog niet in orde want ik kwam in de knoei met de steek van 96. Gelukkig zijn er al nieuwe tandwielen onderweg en wordt de aandrijflijn van 30 - 42/11 vervangen voor een 32 - 46/11. Zo klim je iets lichter maar hoeft minder toeren te draaien op het vlakke bij de hoge versnellingen. Qua kettinglijn heb ik me
helemaal niet aan de 49 - 52 mm regel gehouden maar heb de lijn meer richting de grote tandwielen gezet. Hier komt met mijn rijstijl veel meer kracht op dan ik überhaupt op het kleinste kransje ga zetten. En het zijn vaak eerder richtlijnen dan eigenlijke regels.Een paar weken later
Goed. We maken een kleine sprong in de toekomst want de stickers zijn binnengekomen met tevens de nieuwe onderdelen voor de aandrijflijn. De eerste indruk van de bike was in ieder geval prima. Zithouding, comfort etc. Alles klopt wel zo'n beetje. Oké, het is geen lichtgewicht en zal met de Vittoria Martello's wel richting de 15 kilo gaan. Niet getreurd, er is een elektrische bagageweegschaal onderweg zodat ik de bikes eens echt kan wegen. Of dat zo verstandig is weet ik eigenlijk niet. Misschien is onwetendheid juist beter. Maar toch ben ik nieuwsgierig en kijk ik qua bikes niet op een paar honderd gram.

  • Comments(0)//www.mtbvakantie.com/#post90
Next »